Legislació per a la implatació de Grifols

La llei de recerca biomèdica s'ajusta a la norma europea

Salut està acabant d’elaborar la llei després de rebre l’informe del catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut està acabant d’ultimar la llei de recerca biomèdica, que ha de permetre a la farmacèutica Grifols desenvolupar la seva activitat sota un marc segur i homologable amb qualsevol llei europea. La voluntat del Govern és poder entrar conjuntament i en breu al Consell General el text legislatiu i la signatura del Conveni d’Oviedo. El motiu és que la nova llei tindrà els mateixos límits en matèria de drets humans i biomedicina que el conveni europeu amb la finalitat de donar una base legal a les investigacions que es facin en aquesta matèria i evitant hipotètics abusos.

L’executiu vol que els dos textos clau per a la instal·lació del laboratori farmacèutic a Ordino estiguin aprovats abans d’acabar l’any, si bé encara no hi ha una data concreta per a la seva tramitació al Consell General. La llei està gairebé enllestida, només pendent dels darrers canvis que s’han de fer arran de l’informe emès pel catedràtic en Dret Constitucional, Enoch Albertí. L’anàlisi volia assegurar que la llei no xoqui amb cap article sensible de la Carta Magna atenent la complexitat de la qüestió que es pretén reglamentar. Albertí ja ha realitzat en diverses ocasions informes per determinar que lleis andorranes no es contradeien amb la Constitució.

Paral·lelament, el ministeri d’Afers Exteriors està acabant d’ultimar la traducció del Conveni d’Oviedo al català perquè també pugui entrar en breu a la cambra parlamentària per ser ratificat. Tots dos textos aniran de la mà per donar cobertura legal a les investigacions en biomedicina.

Com és habitual, el projecte de llei estarà sotmès al treball en comissió parlamentària i als possibles canvis que impulsin els consellers generals però la majoria confia que el text tindrà un ampli suport a la cambra.

DRETS HUMANS I BIOMEDICINA

El 4 d’abril de 1997 es va impulsar a Oviedo el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i la Dignitat Humana. El tractat, impulsat pel Consell d’Europa, té com a objectiu funcionar com a fonament ètic del desenvolupament tecnològic en matèria de biomedicina als països europeus estipulant els límits necessaris per respectar la dignitat humana. L’acord va entrar en vigor a finals del 1999. Des d’aleshores 29 estats han ratificat el document, també conegut com a Conveni d’Oviedo.

tracking