x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Aute del Tribunal Constitucional

Estar 16 hores retingut per superar en 0,01 el límit d'alcohol és proporcionat

El Constitucional no considera vulnerats els drets fonamentals d’un home que va estar en una cel·la des de les 12 de la nit fins a les quatre de la tarda
Cel·les de la nova seu de la justícia.

Cel·les de la nova seu de la justícia.

Cel·les de la nova seu de la justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/10/2021 a les 11:07
El Tribunal Constitucional no considera vulnerats els drets fonamentals d’un home que va estar detingut durant 16 hores després de donar positiu per alcoholèmia al volant en superar en una centèsima el límit penal que és de 0,8 grams d’alcohol per litre de sang. L’home considerava que s’havien vulnerat el seus drets a la llibertat i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconeguts als articles 9 i 10 de la Carta Magna, i demanava al Tribunal Constitucional que declarés “desproporcionada i no ajustada a dret la detenció practicada”.

Els fets van succeir quan passaven cinc minuts de la mitjanit del passat 22 de juliol quan l’home va ser controlat per la policia mentre conduïa el seu vehicle i atès que la prova d’alcoholèmia va donar un resultat positiu de 0,81 g/l de sang va romandre a les cel·les de la seu central del cos fins a un quart d’onze del matí, moment en què va passar a disposició judicial. Aquell mateix dia, quan faltaven sis minuts per a les quatre de la tarda, va ser condemnat mitjançant ordenança penal per un delicte menor de conducció de vehicle automòbil amb un grau d’alcoholèmia superior a 0,8 g/l de sang, segons l’article 268.1 del Codi penal.

El 28 de juliol, la representació processal de l’home va formular una petició d’habeas corpus, en què considerava que l’estada en la cel·la del servei de policia i a les dependències judicials per una durada de 16 hores era desproporcionada i injustificada. Aquell mateix dia, la Batllia de Guàrdia va dictar un aute mitjançant el qual denegava aquesta petició d’habeas corpus.

Dies després va interposar un recurs d’apel·lació contra aquesta decisió i el Tribunal de Corts va dictar un aute en què el desestimava. El següent pas, el setembre passat, va ser interposar un recurs d’empara al TC contra les dues resolucions, que considerava que la detenció i l’ingrés al calabós van resultar desproporcionats i injustificats, ja que la conducta il·lícita no suposava cap delicte major ni generava cap conseqüència posterior que justifiqués l’ingrés a les cel·les de la policia. Indicava que la proporcionalitat hauria exigit citar-lo per prendre-li declaració un altre dia i jutjar-lo davant el tribunal competent, ja que el delicte era menor i el recurrent és resident a Andorra. Per últim, tampoc considerava que la detenció es pugués justificar en l’espera per a la metabolització de l’alcohol en sang, ja que aleshores es podia haver fet una prova amb posterioritat.

El Constitucional no ha admès a tràmit el recurs en considerar que el sacrifici del dret a la llibertat és ajustat i no pot ser considerat desproporcionat o injustificat, sinó que respon a poder metabolitzar l’alcohol en sang per poder prestar declaració posterior amb totes les garanties i prendre coneixement de les diligències practicades i per impedir que es pugui circular per la via pública amb una taxa superior a la legal i evitar un perill per a ell mateix i per a la resta d’usuaris.
 
EL TC ESTUDIARÀ SI S'HA DE REPRENDRE L'ACCIÓ CIVIL DE BPA
Oficina central de Banca Privada dAndorra.El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de Banca Privada d’Andorra (BPA), entitat gestionada per l’Agència Estatal de Resolucions Bancàries (AREB), per tornar a posar en marxa l’acció de responsabilitat civil contra la gestió duta a terme quan estaven al capdavant del banc intervingut els germans Higini i Ramon Cierco, exmàxims accionistes de l’entitat, l’exconseller delegat Joan Pau Miquel, i dos exmembres del consell d’administració, Ricard Climent i Frederic Borràs.

L’AREB considera que els autes del 29 d’octubre del 2020 i del 26 de juliol del 2021, ambdós dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia i que van paralitzar el judici pel qual BPA reclama una indemnització de 479 milions d’euros als antics gestors del banc, vulneren el dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Carta Magna.

L’agència demana al Tribunal Constitucional que atorgui l’empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret esmentat, que anul·li les resolucions impugnades i que es retrotreguin les actuacions al moment anterior al seu pronunciament, per tal que la Sala Civil resolgui respectant la seva pròpia jurisprudència, acordant, si escau, la suspensió dels efectes dels autes objecte de recurs.

Cal recordar que la demanda es va presentar en considerar que la mala praxi que hi va haver al capdavant de l’entitat va ser la que va provocar la nota de la FinCEN nord-americana i la seva intervenció per part de l’Estat. Val a recordar, però, que la sala civil del Tribunal Superior va decidir el novembre de l’any passat aturar la demanda civil presentada després d’acceptar el recurs d’una de les parts, que va demanar que s’aturés l’acció fins que es resolguessin les causes penals relacionades amb la intervenció de l’entitat.

En la demanda es reclamen 479 milions d’indemnització als germans Cierco i Miquel per mala praxi, i de manera subsidiària a Climent i Borràs.
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts