x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Restaurants amb certificat Covid i esquí sense restricció d'aforament

El sector de la restauració tindrà la potestat d’exigir el passaport sanitari per poder omplir l’interior dels locals
Un home ensenyant el certificat Covid perquè sigui validat.

Un home ensenyant el certificat Covid perquè sigui validat.

Un home ensenyant el certificat Covid perquè sigui validat.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/10/2021 a les 05:55
De la reunió mantinguda ahir entre el Govern –representat pel ministeri de Salut i el de Turis­me– amb els principals agents del sector de la neu va emanar un esborrany de protocol que recull les línies mestres per a la present temporada d’hivern i que en les properes setmanes s’ha d’acabar polint amb una major concreció per tenir un marc legal en el qual emparar-se i, alhora, no deixar interpretacions ambigües. Sempre subjecte a l’evolució de la pandèmia, i també al fet que altres països no condicionin l’arribada de turistes amb mesures addicionals de protecció i prevenció, els restaurants tindran la potestat d’exigir el certificat Covid a l’entrada i les estacions d’esquí podran obrir sense restriccions d’aforament ni requisits sanitaris previs d’accés.

Aquestes són les dues idees principals que va transmetre el cap de Govern, Xavier Espot, durant la inauguració de la 42a Fira d’Andorra la Vella per escenificar el retorn cap a la normalitat post­pandèmia. Seguint el model de comprovació de l’estat sanitari que actualment s’aplica a les discoteques, Espot va afirmar que “en determinats llocs, com ara els restaurants, si volen mantenir l’aforament al 100% s’haurà d’acreditar el passaport sanitari conforme estigui vacunat amb doble pauta, i si no fos el cas s’hauran de sotmetre als aforaments que establim per a la resta d’activitats similars que es duguin a terme al país”. Igualment, segons van precisar des de Turisme, una prova TMA o PCR realitzada 48 hores abans també servirà com a document alternatiu al certificat per donar fe de l’estat de salut.

Així doncs, quedarà al lliure criteri de cada restaurant exigir el certificat Covid per accedir a l’interior del seu local sense mascareta. “Som un país on creiem en la llibertat dels individus i creiem en la responsabilitat i el civisme del teixit productiu i del conjunt de la ciutadania, i per tant se’ls ha de donar un vot de confiança”, va argumentar Espot. No obstant això, el que encara no ha definit el Govern és en quina situació queden els ciutadans que no disposin de passaport sanitari si desitgen entrar en un local on aquest és un requisit d’accés.

Pel que fa als camps de neu, es podrà esquiar sense mascareta en ser considerada una activitat practicada a l’aire lliure. En canvi, quan s’empri un telecabina la mascareta serà obligatòria en ser un espai tancat. Als telecadires i a les possibles cues que es formin davant els remuntadors, la mascareta serà recomanada, segons van indicar des dels dominis esquiables. Els protocols que se seguiran als locals de restauració de pistes seran criteris homogenis als establiment de restauració de la resta del país i s’anunciaran la setmana vinent.

LES CLAUS

1. Reunió de salut, turisme i els camps de neu
El ministeri de Salut, el de Turisme i els representants dels camps de neu es van reunir ahir per traçar les línies mestres d’uns protocols d’hivern que s’hauran de concretar més.


2. Els restaurants podran demanar el ‘passi’ sanitari

Els restaurants podran decidir al seu lliure criteri si exigir el certificat Covid a l’entrada del local com a requisit d’accés. Si ho fan, aleshores podran tenir un 100% d’aforament.

3. Falta definir la situació per als no immunitzats
El Govern avaluarà la cobertura legal de les mesures a implementar per a aquells ciutadans que no disposin d’un certificat Covid o no estiguin en fase d’immunització.

4. Esquí sense control sanitari aforament 100%
Els dominis esquiables podran obrir les pistes sense necessitat d’efectuar cap control sanitari d’accés. D’aquesta manera, no hi haurà restriccions d’aforament als camps de neu.

5. Mascareta obligatòria en espais interiors
La mascareta serà obligatòria als espais interiors de les pistes d’esquí com ara els lloguers de material o els telecabines. Al telecadira i a la cua dels remuntadors serà recomanada.
 
ELS CASOS ACTIUS PUGEN A 92 POSITIUS
La incidència de la Covid al Principat segueix augmentant. En l’actualització sanitària d’ahir del Govern, els casos actius van sumar cinc positius més respecte de dijous, incrementant la xifra fins als 92 i acostant-se a poc a poc al centenar. Pel que fa als contagis, ahir hi va haver nou casos més que dijous, que suma un total de 15.404 persones que han patit la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia. El nombre de vacunes administrades ha crescut amb escreix. En les últimes 24 hores s’han vacunat 220 persones i s’ha arribat a les 107.051 dosis administrades. El 76% de la població vacunable ja té la pauta completa del vaccí.
Veure’n més
24
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts