TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Sentència

El TC rebutja acusar Alberca de no perseguir delictes

Una part dels processats pels cas Gao Ping demanaven que tiri endavant la querella per prevariació contra el fiscal general que havien presentat

El fiscal general, Alfons Alberca, abans de l'inici de la vista oral aquest matí

El fiscal general, Alfons Alberca, abans de l'inici de la vista oral aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha decidit no admetre a tràmit el recurs presentat per diversos processats pel cas Gao Ping contra l'aute del Tribunal de Corts que rebutjava la querella contra el fiscal general, Alfons Alberca, per no perseguir delictes i per prevaricació en considerar que no hi ha una vulneració del dret a la jurisdicció, segons publica el BOPA. Els magistrats confirmen la decisió de Corts del 8 de juny passat i desestimen l'argumentació de la representació processal de Joan Pau Miquel, Santiago De Rosselló, Joan Cejudo, Xavier Mayol, Josep Lluís i Josep Antoni Rivero, Esteve Garcia i Joana Reolid de l'1 de setembre.

Els processats per la primera causa de BPA que s'està jutjant van presentar un escrit el 19 de març passat al fiscal general denunciant fets "susceptibles de ser perseguits comesos per terceres persones i que serien similars o equivalents a aquells pels quals se'ls perseguia a ells", segons afirmaven. El 27 de maig van presentar una querella contra Alfons Alberca per la comissió del delicte d'omissió del deure de persecució de delictes i del delicte de prevaricació pel fet de no perseguir en delictes que exposaven en el primer escrit, "per no efectuar cap actuació tendent a esbrinar la publicació de diversa informació relativa a la instrucció de la causa BPA, i de no actuar tan ràpidament en altres causes d'igual magnitud".

La resolució del Tribunal de Corts va ser avalada per la sala penal del Superior al juliol i els recurrents consideren que per aquesta decisió "són víctimes de discriminació i de desigualtat davant la llei i davant els poders públics amb una arbitrarietat prohibida legalment" el que vulnera els articles 1.2 i 6 de la Constitució, segons argumenten en el recurs presentat al Constitucional. I per això reclamaven l'anul·lació de les decisions de Corts i del Superior i que l'Alt Tribunal acordés "l'admissió a tràmit de la querella i la corresponent instrucció als efectes processals escaients" insistint que tot i que no s'hagi reconegut el seu interés personal a actuar en tant que perjudicats o ofesos puguin constituir-se en acusació particular en aquesta causa contra el fiscal general.

El Tribunal Constitucional desestima aquestes argumentacions al·legant que no és una tercera instància, ni un tribunal de cassació ni un tribunal suprem. Els magistrats manifesten que la decisió del Superior que confirma la de Corts està raonada i argumentada sobre la manca de legitimació activa dels recurrents basant-se en la legislació vigent i, per tant, "la desestimació del recurs d'apel·lació no és ni il·lògica, ni irraonable, ni arbitrària". I afegeixen que no es dona la discriminació que al·leguen i que la possibilitat de l'acció popular que demanen no va ser invocada en la jurisdicció ordinària. Per concloure finalment que el recurs d'empara "esetà mancat de contingut constitucional i ha de ser declarar inadmissible a tràmit".

Inactivitat pel cas Landstreet

El Constitucional també ha fet pública avui al BOPA l'admissió a tràmit d'un recurs d'empara per la inactivitat de la Batllia en el marc de la causa Landstreet. El recurs va ser presentat per Alfredo Español Guijarro el 29 de setembre que al·lega que se li ha vulnerat el dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés de durada raonable i reclama "l'aixecament immediat de les mesures de control i de bloqueig dels comptes bancaris i que es declari que té dret a ser indemnitzat com a conseqü``encia del funcionament anormal de l'administració de Justícia".

tracking