El programa psicològic per la Covid dona servei a 24 pacients

Una vintena d’adults i quatre menors fan ús del programa subvencionat per Govern per tractar afectacions derivades de la Covid

L'entrada al centre de salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El programa per atendre les persones que han vist afectada la salut mental a causa de la pandèmia provocada per la Covid està atenent actualment 24 persones. D’aquestes, una vintena són majors d’edat i quatre són menors. El pla està en funcionament des del maig passat però ha costat d’arrencar. De fet, el mes d’agost només una desena d’usuaris en feien ús, una xifra que el mateix Govern va considerar baixa. Amb la tornada de les vacances i l’inici del curs escolar la xifra s’ha doblat.

Amb vista al poc interès que estava generant el programa, el Govern va preparar una campa­nya de comunicació per donar a conèixer el pla. En concret, Salut va imprimir i repartir 12.500 tríptics informatius pels diferents centres d’atenció primària, consultes de psicòlegs i psiquiatres del país i centres educatius. També es va tirar endavant una campanya a les xarxes socials del Govern i de Salut i es va informar els psicopedagogs de les escoles perquè puguin derivar els casos d’alumnes que considerin oportuns.

El ministeri de Salut no s’ha posat una xifra concreta de persones a les quals preveu atendre, si bé sí que considera que la Covid ha generat dificultats a molta gent i això no s’està reflectint en el nombre de pacients que fan ús del programa. Des del Govern ja van augurar a l’estiu que de cara al setembre, amb el retorn de les vacances i el començament del curs escolar, el nombre d’interessats en el programa creixeria i esperaven que l’interès augmentés especialment entre els joves. De moment, però, només quatre menors n’han requerit l’atenció.

Cal recordar que es tracta d’una iniciativa impulsada pel ministeri de Salut amb la col·laboració del Col·legi de Psicòlegs que permet als afectats fer un seguiment psicològic a un preu subvencionat per tal que el cost de la visita no sigui un obstacle per a ningú. En concret, la visita costa 36 euros, dels quals el 65% l’assumeix l’executiu i la resta, l’usuari. Totes les persones majors de sis anys poden fer-ne ús sempre que hagin estat derivades per un professional mèdic, un psicòleg o un psicopedagog. El pla està obert tant a aquelles persones que hagin passat la malaltia com a les que estiguin immerses en un procés de dol per una pèrdua a causa de la Covid, i també als ciutadans que hagin patit les conseqüències derivades de la pandèmia com, per exemple, un ERTO, perdre la feina, etcètera.

En total s’han adherit al conveni amb Salut un total de 18 psicòlegs privats que ofereixen aquest servei. Els noms dels professionals que formen part del programa poden ser consultats al web del ministeri. El pla permet als usuaris fer un seguiment durant vuit sessions, en què hi ha una primera trobada per fer una avaluació inicial i una última de tancament. En cas de ser derivat directament per un psicòleg –ja sigui perquè ja s’estava seguint un tractament o perquè la persona s’hi ha dirigit directament– la primera sessió d’avaluació no es fa perquè s’entén que ja l’ha fet un professional de la salut mental. En els casos en què es consideri que les vuit sessions són insuficients, la teràpia es pot allargar. El Govern ha destinat al programa una partida de 225.000 euros i ara per ara el pla no té data de finalització.

tracking