Cultura

El Museu Fàbrica Reig serà virtual al gener

L’espai tancarà amb una última exposició del fons fotogràfic del fundador de l'edifici, Julià Reig Roqueta

Fotos de l'última mostra presencial al Museu Fàbrica ReigFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Fàbrica Reig tancarà les portes el 9 de gener, després de 19 anys d’activitat, per convertir-se en virtual. Ho ha anunciat aquest matí la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas, qui ha justificat la decisió per la "crisi que es preveu del turisme de masses, la crisi dels museus i que ens hem acostumat molt més al món virtual". A més, Ribas ha recordat que una de les missions que es va fixar la Fundació des del seu inici va ser "no eternitzar-se en els projectes i el museu no pot ser diferent". També ha destacat que aquesta decisió va en la línia de l’esperit "emprenedor" de la Fundació que té l’objectiu "d’obrir Andorra al món".

Així doncs, a partir del 9 de gener la visita íntegra del museu serà virtual i es deixaran de fer exposicions temporals. Ribas ha volgut aclarir que això no és el punt final de la fundació, sinó que seguirà treballant "en la conservació, l’arxiu... però ho farem des d’una altra perspectiva".

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha valorat aquesta tarda el tancament del museu i ha destacat que la Fundació Reig col·labora amb el Govern en molts àmbits i que tot i que "no volem perdre espais museístics és d'una fundació privada i fa molts anys que hi era i hem de ser respectuosos" amb el canvi d'orientació que pugui tenir la Fundació Reig que ha insistit que està implicada en àmbits socials i culturals. Jover ha explicat que la ministra de Cultura es reunirà amb els responsables del museu per saber els motius que els han portat al tancament i ha agraït la tasca desenvolupada des del Museu Fàbrica Reig.

L’espai conclourà la seva activitat amb una última exposició fotogràfica del fons fotogràfic de Julià Reig Roqueta -qui el 1909 va erigir l’edifici que ha acollit el museu- que fa un retrat de Sant Julià de Lòria a inicis del segle XX. Amb aquesta mostra, la directora del Museu Fàbrica Reig, Maria Martí, ha detallat que l’espai ha acollit 54 exposicions temporals i ha rebut 205.000 visitants des de la seva obertura.

Identificar les persones

Martí i Ribas han aprofitat per fer una crida a la població perquè contribueixi a ubicar les fotografies en el temps i lloc i a identificar les persones que hi apareixen. "Encara no hem publicat el catàleg perquè esperem tenir més informació", han explicat. Per aquest motiu, al final de la mostra, s’ha habilitat un espai amb uns dossiers perquè la gent pugui apuntar els noms de les persones a qui pugui reconèixer.

tracking