dia mundial contra el càncer de mama

Les mamografies gratuïtes detecten 28 tumors des del gener del 2020

És el cicle de dos anys amb la xifra més alta de diagnòstics des de l’inici del programa

Una dona sotmetent-se a una mamografia.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb la commemoració, avui, del Dia mundial contra el càncer de mama, el ministeri de Salut ha actualitzat els resultats del programa de detecció precoç de la malaltia, que es desenvolupa des del 2008 en cicles de dos anys. El present va arrencar el gener del 2020 i ha hagut de batallar amb la pandèmia, que el va aturar durant uns mesos. No obstant això, l’estiu del 2020 va servir per recuperar el ritme de proves diagnòstiques i fins al 30 de setembre passat ja s’havien fet 5.395 mamografies gràcies a les quals es van detectar 28 càncers. És la xifra de diagnòstics més elevada des de l’arrencada del programa. Fins a la data, el nombre més alt havia tingut lloc el bienni 2016-2017 amb 25 tumors diagnosticats.

La iniciativa va engegar-se amb l’objectiu d’afavorir un diagnòstic precoç que multiplica les possibilitats de curació. Des de llavors es convoca les dones amb l’edat de més risc, a partir dels 50 anys, per tal que se sotmetin a la prova. El canvi d’aquest darrer cicle és que si fins ara el col·lectiu diana eren les dones d’entre 50 i 69 anys, ara s’ha ampliat per la banda alta fins als 74 anys. Un canvi que, tal com explica la cap de prevenció, promoció i vigilància de la salut del ministeri, Rosa Vidal, respon a l’augment de l’esperança de vida, que comporta que “la situació pel que fa a la detecció precoç s’hagi de modificar”. A conseqüència d’aquesta modificació el nombre de cartes enviades ha pujat fins a les 12.132 (en l’anterior cicle van ser 11.430) i el percentatge de participació ha estat fins a final de setembre del 43,47%. Vidal va recordar que a l’hora de valorar la dada s’ha de tenir en compte que hi ha dones que ja se sotmeten al seguiment mèdic per altres vies.

La responsable de prevenció i vigilància de la salut va insistir en la importància de sotmetre’s al cribratge i d’acudir al metge si es detecta alguna anomalia. El programa impulsat pel ministeri de Salut ha permes diagnosticar 134 dones des que es va posar en funcionament.

CAMPANYA D'ASSANDCA PER LA PREVENCIÓ I LA DETECCIÓ PRECOÇ

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) engega avui la tercera campanya Fes-t’ho mirar, que compta amb el patrocini de Vall Banc i que vol conscienciar sobre la prevenció i la detecció precoç del càncer de pit. Durant tota la setmana, RTVA emetra un espot que presenta una situació quotidiana per evidenciar la necessitat d’acudir al ginecòleg si es tenen símptomes compatibles amb la malaltia. En pa­ral·lel, es promocionarà a través de les xarxes un menú saludable i consells de la nutricionista Marta Pons, i es demanarà a la ciutadania que comparteixi la seva pròpia recepta. Avui, a més, es posa a la venda la polsera solidària a les carpes que Assandca instal·larà davant les seus de Vall Banc entre les 9 i les 19 hores i en diferents establiments col·laboradors, i la seu central de Vall Banc i l’església de Sant Esteve s’il·luminaran de rosa al vespre.

tracking