x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Consell General

Terratrèmol Montaner

La consellera deixa estupefacta la cambra ‘colant’ Grífols amb un CDI i un sisme a Vielha de 1923
La consellera no adscrita, Carine Montaner, a l'hemicicle.

La consellera no adscrita, Carine Montaner, a l'hemicicle.

La consellera no adscrita, Carine Montaner, a l'hemicicle.

Fernando Galindo
Actualitzada 18/10/2021 a les 10:50
Cada cop que Carine Montaner alça la veu des del faristol –o agafa el micròfon des del seu escó– trontollen els fonaments del Consell General, de vegades perquè les seves altisonants intervencions furguen allà on ningú més s’atreveix a parlar i d’altres perquè freguen la paranoia conspiranoica. De fet, com els terratrèmols, els seus al·legats es podrien calibrar en una escala de Richter que mesurés el grau de montanerisme, on el 0 fos una intervenció repleta de tòpics i cortesia parlamentària i el 10 un discurs íntegrament genuí de la consellera no adscrita.

En la sessió ordinària de dijous passat, figuraven a l’ordre del dia la ratificació del CDI entre Andorra i San Marino i la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de protecció civil, dos temes aparentment innocus per a l’aparició de la sismicitat montanerista. “Felicito el Govern per la negociació feta amb el Govern de la República de San Marino [...] un conveni que té com a objectiu evitar la doble imposició en els impostos sobre les rendes, el patrimoni...”. 0,5 a l’escala de Montaner. Una plàcida intervenció que feia difícil de predir el gir argumental que s’estava gestant sota la superfície discursiva. “Encoratjo el govern a firmar més convenis i a mantenir una imatge sanejada del país [...] No serà una sorpresa si dic que la imatge és imprescindible i que el país ha treballat molt per eliminar l’etiqueta de paradís fiscal...”. 3,5 a l’escala de Montaner. Els més àvids i coneixedors del repertori de la consellera comencen a intuir per on aniran els trets. “Tinc por, senyors de Govern, que l’arribada de Grífols sigui una amenaça per al nostre país tenint en compte que ha aparegut al Pandora Papers per un tema d’evasió fiscal [...] Han d’avaluar l’impacte que tindria sobre la nostra plaça financera, no ens podem permetre tenir un BPA dos...”. Sacseja l’hemicicle i la bancada del Govern tremola, mínim un 8,5 a l’escala de Montaner.

Sense marge per a la treva, la segona rèplica del sisme no es fa esperar i rugeix amb el tercer punt de l’ordre del dia. “El tema de la protecció civil és molt important. Ens adonem quan dilluns passat vam viure un terratrèmol. Si mirem al passat veiem que a Vielha va haver-hi un sisme d’escala 8 sobre Richter el 19 de novembre de 1923 [...] Sí, senyor Jover, la natura és imprevisible. Li asseguro que si passés alguna cosa semblant a la del 1923 no faria aquestes brometes...”. Booooomm....crashhhh... pummm... 9,5, matrícula d’honor en l’escala de montanerisme.

Per al·lusions, el ministre portaveu va acabar entrant al joc de la consellera però, a diferència d’aquesta, surfejant la línia discursiva amb una assenyada analogia. “El risc zero no existeix però hem de conviure a través de la legislació i tota la prevenció que es pugui desenvolupar. La senyora Montaner voldria que en una zona sísmica com Japó o California les activitats econòmiques que s’hi desenvolupessin no tinguessin lloc perquè serien perilloses. Les tancaria per risc sísmic. No s’han de bloquejar iniciatives parlamentàries pel risc sísmic de 3,6. No esgrimeixi excuses”, va concloure Jover.
Veure’n més
38
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts