Jover vol iniciar la comissió al novembre

Desacord entre comuns i Govern per la gestió d'impostos

L’executiu proposa que la taxa de radicació s’integri a l’Impost de Societats i gravi segons els beneficis del negoci però els cònsols s’hi neguen

Els cònsols en una reunió amb el Govern.FIRMA FOTÒGRAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, els comuns i el Consell General treballaran conjuntament per definir el model fiscal que volen tirar endavant. Les tres institucions van arribar a aquest acord després d’evidenciar discrepàncies en la gestió dels impostos comunals, com són el de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals, i el d’inquilinat. En concret, els diferents punts de vista recauen especialment amb l’impost de radicació, que es paga segons la superfície del comerç sense tenir en compte els beneficis del negoci. Un criteri que l’executiu considera injust i per això proposa que la taxa gravi segons els resultats de l’empresa, entenent que tal com s’aplica ara paga el mateix el que té un bar que una multinacional perquè es paguen per tenir el negoci en funcionament independentment del que es factura. L’argument és compartit també pels grups de l’oposició.

Els comuns temen que una modificació d’aquestes característiques acabi reduint el recapte de les corporacions i al·leguen que és una font de finançament important per tirar endavant projectes per a la parròquia. L’oposició frontal dels cònsols va fer replantejar el canvi a la majoria, que de moment no tocarà el concepte en la llei de finances comunals que es treballa en comissió parlamentària. El que sí que es tirarà endavant és la comissió conjunta, amb el Consell General, el Govern i els comuns, a petició de terceravia, per tal de definir quin model fiscal es vol tirar endavant per evitar altres enfrontaments.

Impost de societats

Una de les opcions amb les quals treballava la majoria era integrar els impostos comunals dins de l’Impost de Societats, que recapta el Govern. La voluntat segons assegura la majoria no és, però, reduir les fonts de finançament de les corporacions comunals, sinó simplificar el sistema fiscal i transferir un percentatge a definir de l’Impost de Societats als comuns. La voluntat del canvi rau en el fet que les empreses paguessin sabent el que han guanyat, amb un percentatge fixat segons beneficis, i no de manera fixa només per tenir un negoci.

Aquesta és una de les possibilitats plantejades per la majoria però no és l’única ni la definitiva. La qüestió és delicada i genera recel dels comuns, que recorden que aquest impost és una part important dels seus ingressos. Per això, el Govern i la majoria són partidaris de concensuar les mesures a tirar endavant i els comuns es van mostrar favorables a parlar-ne en una comissió per tenir un debat més pausat sobre la modificació. Per això el ministre de Finances, Eric Jover, vol iniciar la comissió a tres bandes a partir del novembre amb la voluntat de trobar una entesa per millorar la gestió dels impostos alhora sense provocar el menyscapte dels comuns.

Tot plegat s’està treballant en la proposició de llei de finances comunals, presentada pels cònsols majors i menors de les set parròquies. Un text que tot just acaba d’entrar en comissió i que només ha rebut esmenes per part del grup parlamentari demòcrata, que n’ha entrat una trentena. N’hi ha diverses que fan referència simplment a modificaicons ortogràfiques o petites errades que s’han trobat en la redacció, mentre que d’altres pretenen també incidir en els impostos comunals fins que la comissió que treballarà per definir el model fiscal no tingui les seves conclusions.

CLAUS

1 Impost de radicació segons beneficis

El Govern i Consell veuen injust que l’impost de radicació es pagui només per tenir obert un negoci sense tenir en compte els beneficis.

2 Els comuns no volen canvis per no perdre diners

Els comuns recorden que l’impost és una font d’ingressos important per a les corporacions per tirar endavant projectes per a la parròquia.

3 Integració a l’impost de societats

Una proposta rau a integrar l’impost comunal dins del de societats i traspassar un percentatge de la recaptació als comuns.

4 Comissió per parlar del futur sistema fiscal

Els comuns són favorables a debatre els canvis de manera pausada en una comissió juntament amb el Govern i el Consell. El ministre la vol iniciar en breu.

tracking