Una estafa fa servir la tercera dosi de la vacuna per segrestar comptes de WhatsApp

Els ciberdelinqüents envien un SMS i demanen que se’ls faciliti un codi

El text que s'està reenviant massivament per l'aplicació de missatgeria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presumpta estafa amagada sota el pretext d’una tercera dosi de vacuna contra la Covid-19 es va escampar ahir com un tsunami per tot el país, especialment per les xarxes socials. El Govern es va veure forçat a emetre un comunicat per avisar de l’activitat dels delinqüents i evitar que alguna persona innocent acabés donant unes dades personals que permetrien a aquesta banda accedir a comptes privats.

L’executiu va alerta sobrer una estafa telefònica relacionada amb la campanya de vacunació. Les xarxes socials ja avisaven d’aquest succés des de feia hores a través de missatges de WhatsApp que circulaven entre els usuaris.

En aquesta estafa, la víctima rep una trucada d’una persona que es fa passar per un representant del ministeri de Salut per demanar cita per a la tercera dosi de la vacuna. Llavors, els estafadors li envien un SMS i li demanen que reciti el codi rebut per confirmar la cita. Gràcies a aquest codi, “els estafadors aconsegueixen tenir accés total al dispositiu de la víctima per recollir informació del telèfon mòbil”, assegura l’executiu, encara que l’objectiu real és el compte de WhatsApp.

El Govern recorda que no s’han de donar mai dades personals per telèfon ni tampoc seguir enllaços dels que no se sap la procedència.

La policia va assegurar al Diari que de moment no tenia constància ahir de cap denúncia ni de cap cas d’estafa d’aquest tipus en els últims dies.

Aquesta activitat delictiva no se circumscriu a Andorra. Una nova campanya de phishing suplanta a Espanya la Seguretat Social i fa servir com a excusa la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 per intentar segrestar comptes de WhatsApp. Segons ha alertat l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), els ciberdelinqüents suplanten l’administració en una trucada i sol·liciten als usuaris un suposat codi que han enviat a través d’SMS per confirmar la cita per a la tercera dosi. Realment, aquest codi és el de verificació per iniciar la sessió a WhatsApp.

Els estafadors prèviament han intentat iniciar la sessió en un dispositiu mòbil amb el compte de la víctima. Com que Whats­App només permet tenir un perfil per número de telèfon, l’aplicació envia un SMS amb un codi de verificació per confirmar que es vol activar en el nou dispositiu. Si la víctima facilita el codi als ciberdelinqüents –que utilitzen tècniques d’enginyeria social o phishing, com en aquest cas– tindran accés lliure al seu compte de l’app, i és probable que sol·licitin un pagament a l’usuari per recuperar-la.

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta indica a les persones que hagin estat víctimes d’aquest frau que es posin en contacte amb els administradors de Whats­App per aconseguir la recuperació del compte. A més, com que els ciberdelinqüents utilitzen la informació del perfil robat per intentar estafar també els contactes de l’afectat, es recomana avisar-los tots que s’ha estat víctima del frau perquè siguin conscients que no és ell qui està escrivint i enviant missatges.

JA SÓN 26 ELS POSITIUS DE LES ESCOLES DE SANT JULIÀ I LA MASSANA

El ministre de Salut va informar ahir que els brots escolars actius sumen 26 afectats de Covid, amb 18 positius a l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança de Sant Julià, concretament 17 alumnes i un docent, i vuit a la de la Massana (sis alumnes i dos docents). Els nous positius respecte de la darrera actualització (dos alumnes a Sant Julià i un docent a la Massana) s’han trobat mitjançant els cribratges de seguiment que s’han fet a les aules. En total, hi ha 13 aules sota vigilància activa –una total i 12 parcials– i dues en vigilància passiva. La incidència de la Covid ha baixat a 69 casos actius, situant-se per sota del centenar, després que nou persones superessin la malaltia des de l’última actualització, xifra que registra un total de 15.139 altes.

EL DOGC PUBLICA L'AIXECAMENT DE LES RESTRICCIONS

El Diari Oficial de la Generalitat catalana (DOGC) ha publicat l’eliminació de gairebé la majoria de restriccions d’aforament encara vigents a la restauració, la cultura, l’esport exterior, les universitats i els congressos. Se suprimeix també el límit màxim d’assistents a esdeveniments i el nombre màxim de comensals per taula a la restauració, així com la distància entre aquests. La resolució concreta que tampoc hi haurà limitacions horàries en el desenvolupament de les activitats. On sí que es mantenen limitacions d’aforament és en equipaments esportius tancats, on serà del 80%, i a l’oci nocturn, del 70%. La resolució afirma que la situació epidemiològica actual permet fer un avançament “significatiu”. El text assimila les activitats recreatives musicals de caràcter extraordinari que es fan en altres espais que no són els que tenen les llicències o autoritzacions com a tal i permet que es facin en les mateixes condicions que les activitats recreatives musicals reglamentades. També preveu la realització de concerts, festivals musicals de tots els gèneres i altres esdeveniments culturals que es duguin a terme amb el públic dret i possibilitat de ball, en equipaments culturals o altres espais especialment habilitats tancats. Continua assegurant que aquesta identitat de l’activitat justifica sanitàriament que, si es tracta d’activitats en espais tancats, es pugui establir com a requisit d’accés la presentació del certificat emès per un servei públic de salut que acrediti la pauta completa de vacunació, una PCR o un test d’antígens negatiu o que s’ha passat la Covid.

tracking