x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
HISTÒRIA

El text més antic en català es va escriure un segle abans que les 'Homilies d'Organyà'

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han identificat l'autor i la data de l'obra
Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona

Actualitzada 16/10/2021 a les 16:36
El catedràtic de Paleografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jesús Alturo i la doctoranda Tània Alaix han identificat l'autor i la data del fins al moment el text llarg més antic escrit en català, segons informen diversos mitjans. L'estudi, que ha estat presentat avui a les Trobades Culturals Pirinenques a Montanui (Ribagorça), estableix que el sotsdiaca Ramon de Cabó va escriure el 1105, més d'un segle abans que les 'Homilies d'Organyà', el text titulat 'Memorial de greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet', un recull de les infraccions, faltes i ofenses que el  Guillem Arnall havia comès. El text, un pergamí de 10 centímetres d'alçada i 52 de llargada, es conserva a la Biblioteca de Catalunya. De l'escrivà se'n conserven dotze documents originals i unes poques còpies més que es custodien també a l'Arxiu del Bisbat d'Urgell.
 
Segons expliquen des del centre acadèmic, els documents medievals solien ser redactats pel mateix escrivà, però en ocasions l'autor de l'escrit i el de la còpia eren persones distintes. En el cas del 'Memorial', Alturo i Alaix demostren que ambdues funcions van ser executades per una mateixa persona, un professional de l'escriptura que han pogut identificar com el sotsdiaca Ramon, un eclesiàstic de Cabó, al costat d'Organyà, al servei dels senyors de Caboet. El document es va escriure l'any 1105, una data que fins ara no havia estat constatada.


D'altra banda, segons han destacat els investigadors, el sotsdiaca Ramon va néixer, es va educar i va desenvolupar la seva activitat com a escrivà i escriptor en el bisbat d'Urgell i va ser dels primers en començar a posar per escrit textos totalment en català. 
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts