Presentació dels resultats de la prova pilot.SFGA / J. A. Viladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La petjada ecològica en l’esport no és menor que aquella que generen altres sectors. Els desplaçaments, el consum d’aigua o la generació de residus són només alguns dels aspectes que contribueixen a contaminar amb més o menys grau d’incidència el medi ambient segons la pràctica de la competició o de l’esdeveniment esportiu que se celebri. En aquest sentit, Govern va engegar fa uns mesos una prova pilot amb l’objectiu de minimitzar els impactes ambientals de diverses federacions del Principat. Ahir, doncs, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, van presentar els resultats d’aquesta primera prova pilot del nou codi de bones pràctiques ambientals amb relació al sector de l’esport. “És imprescindible compaginar l’activitat esportiva amb la protecció de l’entorn natural”, va manifestar Ruiz. En aquesta mateixa línia, Rossell va afirmar que “avançar en aquest sentit també permetrà reduir la petjada de carboni del país, per continuar fent passos decidits per complir els compromisos internacionals i l’agenda mediambiental interna de neutralitat el 2050”.

Segons van informar els secretaris, la prova pilot en què han pres part cinc federacions, concretament les d’handbol, rugbi, natació, judo i vòlei, ha permès treballar conjuntament amb federacions esportives de diferents característiques una llista de control per avaluar la sostenibilitat de les entitats i, segons els resultats, atorgar-los un distintiu d’organització sostenible. La llista de criteris, així, recull aspectes com l’estalvi d’aigua, l’estalvi d’energia, mobilitat sostenible, compensació de les emissions atmosfèriques, la gestió de residus o el consum responsable. En total s’avaluen 40 criteris ambientals.

En aquest context i en funció del grau de compliment dels criteris s’atorga un distintiu d’or, plata o bronze que acredita la sostenibilitat de la federació. Amb relació a aquests criteris, a la prova s’han atorgat quatre medalles de bronze i una de plata. Ara, segons Govern, l’objectiu és poder fer una avaluació del resultat final del projecte i anàlisis de les propostes de millora a final d’any per poder assessorar i acompanyar les federacions.

tracking