El CSJ NO VA VEURE "PASSIVITAT" DEL FISCAL GENERAL

El Superior avala que no s'obrís un expedient disciplinari a Alberca

Els recurrents, acusats del ‘cas Gao Ping’, no estan legitimats per demanar-ho

Diversos membres de la judicatura, entre ells Alberca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Superior considera que 17 dels 21 processats en la causa primera de BPA no tenen legitimació activa per demanar que declari no ajustat a dret l’acord del Consell Superior de Justícia (CSJ) que va desestimar obrir un expedient disciplinari al fiscal general, Alfons Alberca. Els acusats van presentar una queixa al maig davant del CSJ en considerar que el fiscal no estava investigant presumptes delictes comesos per altres entitats bancàries similars als que els han portat a la banqueta. Demanaven que se li obrís un expedient en considerar que hi havia “passivitat o inactivitat” en no investigar els presumptes fets delictius que havien denunciat davant del ministeri públic el 19 de març. El CSJ, el 2 de juny, no va admetre a tràmit la queixa.

Els processats demanaven la impugnació de l’acord en considerar que el ministeri fiscal no ha d’actuar d’acord amb el principi d’oportunitat, “sinó que està subjecte al de legalitat, de manera que està obligat a l’exercici de les accions pertinents, sense que hi pugui haver un tractament desigual entre els antics empleats de BPA i altres persones en situació idèntica o comparable”.

El CSJ considerava que els recurrents “no ostenten cap interès legítim, ja que només podien posar en coneixement de l’organisme els fets que consideraven com a constitutius d’una infracció, si bé llur dret acaba aquí”. A més, al·legaven que correspon al CSJ la potestat d’incoar expedient disciplinari. Afegien que no havia transcorregut un temps suficient per afirmar que la Fiscalia hagués acumulat retards en el tractament dels 18 casos denunciats i que l’actuació imparcial, i d’acord amb el principi de legalitat, no suposa l’obligació d’exercir les accions penals quan no estiguin degudament justificades, per no estar acreditat el fet delictiu o no existir prou indicis.

El TS, esgrimint la jurisprudència de la mateixa sala, sentencia que no es pot reconèixer als denunciants un interès legítim perquè els fets es refereixen a altres entitats bancàries en les quals els agents no prestaven serveis, de manera que el resultat del procediment no pot incidir en la seva esfera d’interessos. Tampoc no considera un títol legitimador suficient que els demandants sostinguin que hi ha greuge comparatiu. Afegeix que el resultat d’un expedient al fiscal no els produiria cap benefici ni els evitaria cap perjudici perquè no afectaria la seva situació judicial.

tracking