Bartumeu proposa que el Banc de França sigui el banc central d'Andorra

L’excap de Govern considera que en el marc actual de negociació de l’acord d’associació amb la UE no s’encabeix que el BCE sigui el prestador d’última instància

Jaume BartumeuXavi Prats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'excap de Govern, JaumeBartumeu, proposa que el Banc de França sigui el prestador d'última instància del sistema bancari andorrà. Una proposta que està refermada pels economistes de l'empresa catalana Tracis i que explica amb detall el Quadern del Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES), anomenat'El futur de la banca andorrana. Apunts al canvi de model (2009-2021) i que ha presentat aquest matí elmateixBartumeu.

Així, segons aquest equip d'economistes l'absència al país d'un prestador d'última instància afegeix un risc estructural al sistema financer i bancari andorrà i considera la seva resolució com una prioritat. En aquest sentit,Bartumeuha descartat que en el mandat actual de la Comissió Europeade quèdisposa l'equip negociador europeu per a assolir un acord d'associació amb Andorra es pugui encabir la proposta del Governqueel Banc Central Europeu (BCE) sigui aquest prestador d'última instància. L'excap de Govern ha matisat que no es tracta d'una possibilitat futura, sinó que no s'encabeix enaquest mandat.

Fins ara, les propostes sortides del Governamb relació al'acord d'associació van encaminadesqueel BCE sigui el prestador d'última instància del sistema bancari andorrà.

Per la seva banda, l'exmandatari apunta que si el Banc de França assumís aquest mandat espodrienequilibrar les relacions d'Andorra amb els estats veïns i es compliria amb els preceptes de la constitució andorrana.

Un prestador d'última instància és, segons apunta el BCE, és una entitat que proporciona crèdit al sistema financer en situacions de turbulència econòmica. ElmateixBCE actua amb aquest mandatamb relació al'euro, una funció compartida amb els 19 bancs centrals dels Estats que tenen l'euro com a moneda i que són membres de la Unió Europea. El Banc de França en l'actualitat compleix aquesta funció a Mònaco.

tracking