x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Un 77% de més de 1.100 contagiats durant l'estiu no s'havien vacunat

El Govern defensa a preguntes de la consellera Carine Montaner que l’evolució de la cinquena onada constata l’efectivitat dels vaccins
Ciutadans rebent el vaccí al centre de vacunació.

Ciutadans rebent el vaccí al centre de vacunació.

Ciutadans rebent el vaccí al centre de vacunació.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/10/2021 a les 06:09
Les vacunes funcionen i la demostració és l’evolució de la cinquena onada de la Covid, argumenta el ministeri de Salut en una pregunta parlamentària de la consellera general no adscrita Carine Montaner que plantejava, entre d’altres qüestions, l’opinió de l’executiu sobre “l’eficàcia real” de les vacunes. En la resposta signada per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, es detalla que entre l’1 de juliol i el 6 de setembre es van registrar 1.149 contagis, amb una mitjana d’edat dels positius de 33,7 anys, i que una majoria àmplia, el 77% concretament, no estaven vacunats. Malgrat que les dades demostren que el vaccí no impedeix al cent per cent els contagis, l’executiu argumenta que sí que frena els casos greus. “La situació a l’hospital va ser radicalment diferent que en les darreres onades, es van hospitalitzar 35 persones de les quals dues van necessitar ingressar a l’UCI”, s’assenyala.

La consellera general també interpel·la l’executiu sobre la tercera dosi. I el Govern justifica la decisió d’haver-la administrat a persones amb sistemes immunològics més febles i als residents en centres sociosanitaris pels indicis que apunten que, d’un costat, “les persones amb el sistema immunitari compromès no desenvolupen el mateix nivell d’immunitat amb la pauta completa” i, de l’altre, que “les persones de més edat en situació de més vulnerabilitat que han rebut la primovacunació contra la Covid es poden veure beneficiades de l’administració d’una dosi de record”.

Montaner, que manté un discurs crític amb la campanya de vacunació, també pregunta a l’executiu si s’avalua el nivell d’anticossos abans d’aquesta tercera dosi. La resposta és que “la serologia prevacunal no es recomana amb cap de les vacunes existents” i que les vacunes, també la de la Covid, “són segures administrades a persones que hagin passat la malaltia per la qual protegeix la vacuna”. L’executiu especifica que en un inici es va valorar el nivell d’anticossos per tal de prioritzar la vacunació (qui havia passat la malaltia no era convocat fins sis mesos després per rebre el vaccí) atesa l’escassetat de vacunes, però que “en aquests moments no hi ha cap base científica que doni suport a fer-ho”. I tampoc en el cas de la tercera dosi, afegeix la contesta.

Amb relació al criteri d’edat per administrar AstraZeneca o als efectes que pot tenir exigir la vacuna a qui vulgui treballar al país, l’executiu especifica que no s’ha considerat cap criteri d’edat en el vaccí d’Oxford perquè la fitxa tècnica del fàrmac avalat per l’OMS i l’Agència Europea no el preveu i, sobre les exigències per a futurs treballadors, detalla, sense més, les establertes per als temporers que cobriran la propera campanya d’hivern. Se’ls demana la vacuna o que acreditin que han passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos.
Finalment, Salut defensa la transparència amb la qual ha actuat en la defensa de la necessitat de vacunar-se, aportant la informació a l’abast també pel que fa als riscos. En aquest sentit, indica que a la web del ministeri es publica periòdicament la informació sobre el sistema de farmacovigilància de les vacunes anti Covid. El darrer, del 31 d’agost, constata que s’han notificat set casos adversos greus després de prop de 96.000 dosis i que cap ha estat fatal.


RESPOSTES


-35 ingressos, 2 a l’UCI

L’executiu argumenta que la pressió hospitalària ha tingut poc a veure amb les onades precedents amb 35 ingressos, dos dels quals a la unitat d’intensiu.

-Tercera dosi
El Govern defensa els indicadors que apunten les bondats d’una tercera dosi a persones amb els sistemes immunitaris més febles i als padrins interns en residències, que van ser els primers a vacunar-se.


-Riscos
Sosté que s’actua amb transparència en el procés de vacunació i també informant dels efectes adversos constatats. Fins al 31 d’agost han estat set de gravetat i cap de fatal.
 
ELS CASOS ACTIU BAIXEN A 64, SENSE CAP NOU CONTAGI
La incidència de la Covid segueix baixant, segons les dades que el Govern va actualitzar ahir a primera hora de la tarda corresponents a l’evolució de les 24 hores anteriors. Els casos actius que en dies precedents havien superat el centenar tornen a moderar-se fins als 64. Són 15 menys que dilluns, quan se’n van notificar 79. Entre dilluns i dimarts no es va diagnosticar cap contagi, de manera que els casos diagnosticats des que va esclatar la pandèmia es mantenen en 15.307. Les altes, al seu torn, sumen 15.113.

Els altres indicadors, com les hospitalitzacions, les defuncions i el total de vacunes subministrades, també es mantenen en els mateixos nivells d’ahir. De moment, el 75,6% de la població vacunable ha rebut almenys dues dosis del vaccí.

Quant a la població escolar, hi havia cinc aules sota vigilància activa però totes en parcial, amb només part de l’alumnat confinat a casa. Dotze més es trobaven sota vigilància passiva.

ELS VEÏNS
Catalunya va anunciar ahir que eliminarà pràcticament totes les restriccions a partir de divendres, exceptuant la de la mascareta. Així recupera el cent per cent d’aforament en esdeveniments culturals i esportius a l’aire lliure, i també bars i restaurants. Ho fa després que s’hagi assolit una notable millora epidemiològica i que els pacients Covid a les UCI hagin baixat del centenar. De fet, Catalunya i Espanya tenen la millor situació epidemiològica del continent després d’un estiu difícil.
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts