Habitatge

Joventut rebutja més de la meitat de les ajudes per a l'emancipació

De les 91 sol·licituds rebudes en concedeix 46, amb un import mitjà de 1.800 euros

La ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels ajuts destinats a l’emancipació dels joves han estat denegats pel ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat. En concret, de les 91 sol·licituds presentades se n’han valorat favorablement 46. La ministra, Judith Pallarés, va considerar ahir que un dels principals motius per a l’assoliment d’aquestes dades ha estat la pandèmia provocada pel virus SAR-CoV-2. En aquest sentit, Pallarés va valorar que “un dels requisits és que tinguin una feina, i aquest és un condicionant, perquè durant la Covid aquest aspecte ha estat complicat de complir”.

El programa d’impuls per a l’emancipació dels joves va ser aprovat el desembre del 2020 i entre els objectius es troba fomentar i acompanyar els joves en el procés d’emancipació i l’accés a un habitatge de lloguer. En aquest sentit, el perfil majoritari de les 46 sol·licituds aprovades és el d’una persona d’entre 26 i 28 anys que troba el seu primer habitatge a Andorra la Vella o a Escaldes-Engordany. Pel que fa al gènere, de les 46 ajudes citades 24 corresponen a dones i 22 a homes, de les quals 25 s’emancipen soles i 21, no.

Els requisits per accedir als ajuts són tenir entre 22 i 30 anys, haver residit legalment i ininterrompudament al país durant els darrers cinc anys, acreditar ingressos superiors al salari mínim interprofessional però inferiors als 24.000 euros anuals, tenir un patrimoni inferior a 12 vegades el llindar econòmic de cohesió social en còmput anual, calculat en 12.999,96 euros, a més de no gaudir de l’habitatge per motius professionals, no tenir un grau de parentesc amb la propietat de l’habitatge fins al segon grau de consanguinitat i no disposar d’un habitatge propi. Els requisits no es revisaran de cara a l’exercici vinent, tot i que des del ministeri es va indicar que sí que s’ajustarà el total de la partida pressupostària. Així, es passarà dels 200.000 euros actuals als 150.000 euros previstos per al 2022. De fet, l’alt percentatge de denegació de sol·licituds ha comportat que d’aquests 200.000 euros se n’hagin adjudicat 83.072. Aquesta dada suposa una mitjana de prop de 1.800 euros per ajut. Cal tenir en compte que l’import serveix per cobrir els dos mesos de fiança i el mes corrent exigit pel contracte de lloguer, amb el topall de 657 euros per a l’emancipació d’una persona i 688 euros si es fa en parella. Aquests imports, però, no corresponen al total del cost del lloguer, sinó que, com van informar ahir des del ministeri de Joventut, no s’ha establert un límit per accedir als ajuts pel que fa al preu mensual del lloguer, només que l’aportació de l’administració cobreix fins als citats 657 i 688 euros, depenent del cas.

Des del ministeri que dirigeix Judith Pallarés van informar que les persones a les quals s’ha denegat aquest ajut poden optar a d’altres eines administratives que faciliten l’accés a l’habitatge. Unes ajudes a les quals també poden accedir els beneficiaris del programa d’impuls per a l’emancipació dels joves. Es tracta d’unes subvencions que es poden demanar encara fins a final d’any.

tracking