x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
negociació de l'acord d'associació

La UE no preveu limitar l'entrada de professionals liberals estrangers

Un informe deixa clar que les restriccions afectarien igualment nacionals i forans
Les representants dels col·legis professionals en roda de premsa.

Les representants dels col·legis professionals en roda de premsa.

Les representants dels col·legis professionals en roda de premsa.

V. G.
Actualitzada 12/10/2021 a les 12:02
La Unió Europea no preveu restriccions per als professionals liberals estrangers que vulguin exercir al Principat quan s’hagi signat l’acord d’associació. Així ho revela un informe del professor i exrector del Col·legi d’Europa Paul Demaret, encarregat per Govern sobre l’aplicació de la lliure circulació de serveis. En concret, el document al qual ha tingut accés al Diari alerta que les limitacions en l’entrada dels professionals liberals forans “estan prohibides”. Amb tot, Demaret apunta, fent referència a jurisprudència del Tribunal de la Unió Europea, que en algunes ocasions molt concretes es fan excepcions, però només per “raons imperioses d’interès general”. “Els reglaments nacionals que restringeixen la llibertat d’establiment o la lliure prestació de serveis es consideren compatibles amb el Dret a la Unió només si compleixen unes condicions que, al llarg dels anys, s’han tornat cada vegada més estrictes”, afirma l’expert.

L’informe, que consta d’un centenar de pàgines, deixa clar en les seves conclusions que les normes de la UE “són aplicables sense distinció i no pretenen protegir contra la competència els professionals liberals nacionals o que resideixen en el territori nacional dels professionals liberals d’altres estats membres o establerts en ells”. I afirma que només en “rares excepcions” la norma esmentada es trenca i en tot cas sempre hauran “d’estar justificades per un interès general i l’Estat membre del qual es tracti, a més, haurà de demostrar que la seva normativa persegueix la consecució d’aquest objectiu de forma coherent i sistemàtica en el seu territori”.

L’informe, doncs, deixa clar que la petició dels col·legis professionals de tenir l’exclusivitat en la lliure prestació de serveis no és compatible amb l’acord d’associació i deixa en mans de les “rares excepcions” la possibilitat d’incorporar restriccions que limitin la seva entrada al país.

La qüestió es va tractar la setmana passada en una reunió de Govern amb tots els presidents dels grups parlamentaris per explicar la situació de la negociació. Amb la voluntat de trobar consensos amb els col·legis professionals i calmar els seus neguits, l’executiu estudia quins requisits podrien ser obligatoris per establir-se al país. Un coneixement mínim de català és el que sembla més clar, tot i que encara s’ha de determinar el nivell. La qüestió, però, genera certs neguits dins l’executiu, sobretot en l’àmbit mèdic, ja que es té por que el requisit pugui limitar l’arribada de bons professionals. Per això també es vol saber si seria possible fer excepcions en el cas puntual que no es trobés el professional que es busca amb el nivell suficient de català. Una altra de les qüestions que estan sobre la taula és si es podrà exigir o no que els professionals forans tinguin un establiment físic al país per poder exercir. En tot cas, els responsables polítics tenen clar que la UE no permet fer distinció entre nacionals o residents i estrangers, per la qual cosa els requisits que es demanin als forans també els hauran de complir els professionals del país. Dit d’una altra manera, si es reclama un nivell C de català, l’hauran de provar tant els establerts ja al país com els estrangers.

El Govern té sobre la taula l’informe de Demaret des de fa un any però no l’ha compartit amb els col·legis professionals. Precisament fa tot just dues setmanes els col·legis es van unir en roda de premsa per fer front comú davant del Govern i denunciar “l’opacitat” en la negociació amb la UE.

CLAUS

1. La normativa de la UE no preveu restriccions
Un informe encarregat per Govern revela que la UE no preveu limitar l’entrada de professionals liberals estrangers.


2. Les excepcions, només en casos justificats

L’informe deixa clar que només es concedeixen excepcions per “raons imperioses d’interès general” que han d’estar molt ben justificades per l’Estat que les vol imposar.

3. Les regles seran iguals per a tothom
La UE també deixa clar que els límits que es puguin acabar acordant seran d’igual compliment per als professionals liberals nacionals i per als forans.

4. El català serà un dels requisits
El que sembla generar consens entre els responsables andorrans és que s’exigeixi un nivell mínim de català per exercir. Una qüestió que crea certs dubtes en alguns sectors per si pot limitar l’arribada de bons professionals.

PERFIL

Paul DemaretPaul Demaret, Professor i exrector del Col·legi Europeu
Paul Demaret és professor i exrector del Col·legi d’Europa i té un bon coneixement de la realitat andorrana. L’expert ha assessorat en diverses ocasions els mandataris del Principat i va tenir un paper clau en l’acord duaner que va subscriure el Govern que liderava Josep Pintat.
Veure’n més
91
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts