Prop de 1.400 multes per no dur posada la mascareta obligatòria

La policia imposa des del gener un centenar de sancions per fer part d’activitats d’oci prohibides o que incomplien les restriccions

Ciutadans al carrer amb la mascareta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Primer va ser al carrer, després ho ha estat a la feina i l’última decisió governamental respecte la relaxació de l’ús de la mascareta ha arribat a les escoles, on ja no cal que els alumnes ni els professors vacunats l’utilitzin a l’aula. Però ha estat pràcticament un any (des del juliol del 2020 fins al juny passat) d’obligatorietat sense excepcions, protegida per la legislació. L’incompliment ha comportat 1.311 multes fins ara i ha suposat el gran gruix dels expedients sancionadors per saltar-se les mesures restrictives aprovades per evitar la proliferació de contagis.

Inicialment els expedients els instruïen des de l’àrea de recursos sanitaris del ministeri de Salut, però per tal d’agilitzar el procediment la tasca la va assumir la policia el mes de gener passat. En el primer període, el ministeri va obrir 763 expedients corresponents a 869 infraccions i segueixen en curs 590, segons la informació facilitada pel Govern. Se n’han pagat 140 i una trentena s’han arxivat sense pagament. La policia n’ha imposat des del gener 442 més.

El cos d’ordre, de fet, ha assumit tots els expedients relatius a l’incompliment de restriccions i, a banda dels relatius a l’obligatorietat de la mascareta, també ha imposat 51 multes per incomplir protocols sanitaris en espais, locals i establiments d’ús públic, una per superar la capacitat màxima de persones en espais, locals i establiments d’ús públic establerta per l’autoritat sanitària, 97 per fer part d’activitats lúdiques prohibides o que no respectaven les restriccions per a aquest tipus d’activitats i 87 més per saltar-se les restriccions de mobilitat personal (confinaments). En total –amb les sancions per les mascaretes– 678 multes de les quals n’han abonat 323.

Quant als expedients incoats des del ministeri en els mesos previs, se’n van iniciar 19 per trencar el confinament individual dels quals de moment cap ha derivat en sanció, i 40 (corresponents a 42 infraccions) a negocis per no respectar les mesures restrictives. D’aquests, 17 continuen en curs i 20 s’han tancat, dels quals 5 perquè l’infractor ha abonat la sanció econòmica. La resta s’han arxivat sense més. De fet, de les 930 infraccions constatades (incloses les relatives a la mascareta) 66 s’han saldat amb arxiu sense pagament.

LES SANCIONS

-Mascareta

Suposa el gran gruix de la tasca coercitiva que té com a objectiu evitar la proliferació de contagis. S’han imposat 1.400 sancions entre el ministeri i la policia.

-Espais/locals públics

L’àrea de recursos sanitaris ha imposat 42 multes per no complir les restriccions i la policia 52 més.

-Confinament

El 2020 el ministeri va obrir 19 expedients per trencar el confinament individual. La policia ha imposat 87 sancions pel mateix motiu.

L'ÀREA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA TAMBÉ MULTA

La pandèmia ha trastocat també l’àrea de seguretat alimentària i l’entorn que ha participat de la vigilància als establiments públics per garantir que complien amb les restriccions que en aquell moment marcava la normativa sanitària i que han anat evolucionant en funció de la situació epidemiològica (qüestions relatives a aforaments, a distàncies, a ocupants per taula). En concret, els expedients iniciats per aquesta àrea adscrita al ministeri de Salut han estat 132, dels quals 53 segueixen en curs i pendents de resolució. Els 79 restants ja s’han tancat i en aquest cas tots ho han estat després que l’infractor abonés la quantia. La suma dels expedients sancionadors instruïts pels tres estaments (les dues àrees del ministeri i la policia), suposen 1.632 incoats.

tracking