Cens de registre d'animals

Donats de baixa 4.135 gossos en 10 mesos

S’han eliminat 3.100 cans amb més de 20 anys i 1.035 han mort o han estat traslladats

Una dona passeja un gos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cens de Registre d’Animals (CRA) ha caigut en picat des de principis d’any. El 2021 va començar amb 14.634 cans registrats al cens i, deu mesos després, la xifra se situa en 11.005 mascotes censades. En total, el departament d’Agricultura ha registrat 4.135 baixes.

La principal raó d’aquesta davallada és la neteja que el departament ha realitzat, amb la finalitat d’actualitzar les dades del cens oficial i fer-les més fidedignes. En aquest sentit, la gran majoria d’animals que han desaparegut del registre són mascotes que tenien 20 anys o més. En concret, s’han eliminat 3.100 gossos del CRA. “A principis d’any vam decidir donar de baixa administrativa animals que tenien més de 20 anys, perquè el 99,9 per cent d’aquests ja han mort. Ho vam fer per depurar el cens”, explica el director del departament d’Agricultura, Josep Maria Casals. Tal com informa el cap del departament d’Agricultura es tracta d’un nou criteri que s’ha posat en marxa dins del registre. D’aquesta manera, quan un animal inscrit compleix 20 anys, és eliminat del CRA de forma automàtica. La raó és que “tothom dona d’alta els animals, però quan moren, no tothom els dona de baixa”, va apuntar. En aquest sentit, quan la defunció del gos es produeix al veterinari, aquest és l’encarregat de notificar la baixa al registre, però quan mor fora d’un centre, com a propietari “és l’últim en el que penses”, opinen des de la clínica veterinària Prat de la Creu.

BAIXES PER MORT I TRASLLAT

Pel que fa a les 1.035 baixes restants, el responsable del departament d’Agricultura assegura que “el 95 per cent d’aquestes baixes es corresponen a animals que han mort. Potser han tingut un accident o se’ls ha hagut de fer una eutanàsia i el veterinari s’ha encarregat de tramitar la notificació de defunció”. Pel que fa a la quantitat, Casals considera que es tracta de dades “normals”, si es comparen amb les d’altres anys.

Ara bé, el director del departament d’Agricultura admet que, quan els comuns d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Ordino i la Massana van decidir implantar la taxa de tinença d’animals –que té un cost anual de 25 euros– alguns col·lectius, com ara els caçadors, van optar per donar de baixa del cens els seus gossos per trasllat. “Al principi, quan es va tirar endavant la taxa, sí que hi va haver col·lectius que van decidir traslladar els animals fora d’Andorra, sobretot els grups de caçadors que tenen un nombre important d’animals i que gran part de la seva activitat la fan fora d’Andorra. Però després això s’ha normalitzat”, detalla Casals.

Pel que fa al nombre de gossos que s’han donat d’alta al cens, s’han registrat un total de 506 animals nous, unes dades que, per a Casals, són assimilables a les d’altres anys i demostren el compromís dels propietaris amb el registre. “Les altes tenen el mateix nivell que altres anys... això demostra que la ciutadania és responsable i registra els seus animals”. En aquest mateix sentit es pronuncien des de Vets Fontblanca, que des que han obert la clínica han constatat que “a Ordino i la Massana la gent està molt conscienciada que han de pagar el seu impost”.

LA TAXA DE TINENÇA

La idea de la taxa de tinença d’animals, que s’ha començat a implantar a quatre parròquies aquest any, ja va aparèixer la passada legislatura amb Conxita Marsol –Andorra la Vella– i David Baró –la Massana– com a principals impulsors. Aquesta iniciativa ha estat rebuda per la societat de diferents maneres. Mentre una part de la població entén la finalitat de l’impost, que pretén cobrir les despeses de manteniment de parcs canins i altres equipaments, hi ha alguns propietaris de gossos a qui els genera malestar.

DONAR DE BAIXA EL TEU GOS DEL CRA

El propietari d’un gos que vulgui donar de baixa la seva mascota del Cens de Registre d’Animals, s’ha de dirigir a un dels departaments de tràmits. Allà haurà d’emplenar una sol·licitud per donar de baixa l’animal. Un cop entregat el document, les dades es traslladen i s’actualitza el registre. Aquest tràmit administratiu no comporta cap despesa addicional per al propietari de la mascota. Si un propietari vol inscriure un gos al registre, cal seguir el mateix procediment administratiu.

tracking