Sanitat

Les entitats exigeixen la incorporació del cap de salut mental

Les entitats demanen que s’incorpori el responsable del servei immediatament

La primera Taula nacional de salut mental, que es va celebrar ahir al matí.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de mig any, el servei de salut mental del SAAS segueix sense cap, una situació que preocupa la població en general i, molt especialment, les associacions en particular. “Ja seria hora de tenir un cap de salut mental”, va reivindicar amb to crític Sandra Cano, presidenta de l’Associació d’ajuda al jovent en risc. Una demanda que, segons Cano, van traslladar de nou al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la primera reunió de la Taula nacional de salut mental, que es va celebrar ahir al matí.

Sobre l’adjudicació d’aquesta plaça, Benazet va recordar que l’ordenament no permet “designar una posició de cap de servei a una persona de fora. S’ha de fer a través d’un concurs intern dins del SAAS i s’ha de presentar una persona de la plantilla”. En aquest sentit, el ministre va informar que durant l’elaboració de l’esborrany del pla de salut mental es va detectar la necessitat d’incorporar un professional més al servei. “El procediment que s’ha seguit ha estat fer un concurs per incorporar un professional més de l’àmbit de la psiquiatria al servei de salut mental del SAAS. Aquesta persona està en procés de tràmit d’incorporació i, per tant, l’objectiu del SAAS és que, una vegada tingui la plantilla completa, treure el concurs intern”.

Residència de salut mental

El ministre Benazet també va anunciar que l’any que ve entrarà en funcionament una residència per a malalts de salut mental que permetrà tractar els pacients al Principat. “S’ha previst una partida pressupostària per poder tirar-la endavant durant el 2022”, va apuntar Benazet, que no va facilitar cap detall sobre l’emplaçament ni les característiques del dispositiu. Tot i la poca informació, l’Associació ajuda al jovent en risc van celebrar-ho i van recordar que “nosaltres reivindiquem que els nens no hagin de marxar a fora”.

L’altre nou equipament en l’àmbit de la salut mental que es posarà en marxa l’any que ve al país és el Centre Residencial d’Educació Intensiva, que “estarà en funcionament durant els primers sis mesos de l’any que ve”, va detallar Benazet. Cano va recordar que tot i que celebren l’obertura d’aquest centre, l’associació fa molt temps que demana “una escola terapèutica per a jovent en risc. Hi ha perfils, com ara noies anorèxiques o joves amb depressió, que no encaixen en aquest centre”.

Pel que fa al pla de salut mental, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va anunciar que les entitats van rebre l’esborrany i que podien presentar esmenes fins avui. Ahir al matí s’havien rebut un total de 54 aportacions. Un cop hagin valorat tots els suggeriments, el ministre va explicar que s’elaborarà el text definitiu, que estarà a punt el mes que ve. Actualment, el servei de salut mental atén un 3% de la població, segons l’assessor del ministeri, el doctor Pere Bonet, que va destacar l’augment “epidèmic” entre els menors d’edat.

EL PS INSINUA QUE LA PLAÇA DEL SAAS ESTÀ RESERVADA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir durant la sessió de control celebrada al Consell General que l’obertura del concurs per dirigir el servei de salut mental de l’hospital no es realitzarà fins que el doctor Carlos Mur hagi materialitzat la seva incorporació dins de la plantilla orgànica del SAAS. “El doctor Mur no ha vingut com a cap de servei, sinó com a membre de l’equip de salut mental, però preferim que hi hagi tots els membres del futur equip incorporats perquè es puguin presentar al procés de selecció, que li garanteixo que serà transparent”, va declarar Benazet. En aquest sentit, el ministre va afegir que “estem en plena transformació i volem triar el millor candidat amb la incorporació del doctor Mur”. Les explicacions no van convèncer la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela, que va advertir Benazet que el fet que s’estigui esperant la incorporació de Mur per escollir el responsable de l’àrea “pot fer pensar la ciutadania que la plaça està reservada”. Benazet, però, va negar que fos així i va assegurar a la parlamentària que s’estava “anticipant” i que l’únic objectiu de l’espera era que tots els candidats poguessin accedir a la plaça en igualtat de condicions. El nom del nou psiquiatre que s’incorporarà al SAAS és polèmic pel paper que va tenir a la comunitat autònoma de Madrid durant la primera onada de la pandèmia. De fet, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va cessar el doctor Mur del seu càrrec el maig del 2020 després que sobre ell pesés una controvertida gestió al capdavant d’aquesta àrea, en la qual en només dos mesos uns 8.000 padrins van morir a les residències de gent gran de la capital espanyola, un 77% amb Covid-19.

tracking