Govern sabia que l'assessor Covid treballa per a diverses empreses farmacèutiques

El doctor Federico Martinón va informar a Salut abans de signar el contracte que hi havia conflicte d'interessos per la vinculació com investigador per als laboratoris

El doctor Federico MartinonYouTube

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El doctor Federico Martinón va fer una declaració de conflicte d'interessos el 25 de maig passat abans de començar a treballar per al Govern com assessor en matèria de vacunació contra la Covid-19 i va detallar que rebia una remuneració de diverses farmacèutiques per tasques d'investigació amb les empreses. El ministeri de Salut va formalitzar la contractació de l'investigador el 2 de juny per la qual el doctor rep 1.000 euros al mes després de rebre la informació "dels interessos que generen conflicte amb l'exercici de l'assessorament que són de dos tipus: interessos personals directes i interessos no personals o indirectes", segons va especificar el professional en la comunicació amb el Govern. La documentació es publica avui al Butlletí del Consell General en resposta a una pregunta de la consellera general no adscrita,CarineMontaner, sobre la contractació de l'assessor que caduca el 31 de desembre del 2021.

Martinón desglossa els treballs que mantenia "en curs" al moment de ser contractat pel ministeri de Salut a les empreses Biofabri, Pfizer, MSD, Merck, Sanofi Pasteur, GSK, Roche, Segirus, Novavax, Janssen i Gilead. I especifica els ingressos que comporta la feina d'assessoria-consultoria i d'assajos clínics que fa en cada cas, ja sigui ell personalment o compartits amb la institució de l'hospital Clínic Universitari de Santiago on treballa. Tots els cobraments formen part de programes on el doctor contractat pel Govern és l'investigador principal d'assajos clínics de les empreses. La dotació més elevada són 800.000 euros per la feina per a GSK que fa ell i l'hospital seguins dels 600.000 pagats per Pfizer pel mateix concepte. Per la feina per a Novavax, Janssen i MSD el pagament és de 300.000 euros de cada farmaceútica.

Salut afirma que el doctor Martinón està contractat per "assessorar en matèria de vacunació i promoure la divulgació científica i participar-hi, per afavorir un millor coneixement de la malaltia" i precisa que "en cap cas el contracte signat no assigna al doctor la funció de dirigir la campanya de vacunació contra la Covid-19 al Principat".

Federico Martinón exposava en la declaració que feia tasques de consultoria, inclòs el servei com a tècnic o assessor, que donava suport a investigacions, que rebia pagaments superiors a 1.000 euros per aquestes tasques i també que cobrava honoraris per fer ponències, discursos "per a entitats comercials o una altra organització amb un interès relacionat amb el contracte".

Govern afirma que les negociacions amb Grifols són transparents

Montanertambé va sol·licitar a l'executiu, si acceptava posar en coneixement de la ciutadania el pacte de socis i informar sobre l'avançament de les negociacions amb Grifols. Davant la pregunta, el Govern ha contestat que les seves accions en relació amb el projecte de l'establiment del laboratori a Ordino "s'ha basatenla transparència" i ho justifiquen amb l'anuncide l'acord que van fer durant la roda de premsa del 28 d'abril; les respostes que han donat a les demandes d'informació i preguntes parlamentàries; les diferents reunions mantingudes amb el comú d'Ordino i la reunió de poble a Ordino que van realitzar per presentar el projecte amb Grifols el 9 de juny d'enguany. Així mateix, l'executiu defensa el grup de treball per tractar amb totes les forces polítiques els dubtes generats; la presentació pública del projecte i les notes de premsa que n'han publicat.

D'altra banda, en referència a la demanda del referèndum sobre el projecte, l'executiu ha contestat que les seves accions tenen legitimitat legal pels resultats electorals i que les decisions que impliquen desemborsament dinerari han estat sotmeses a l'aprovació parlamentària. Així mateix, Govern afirma quesignarà ii portarà al Consell General la proposta de ratificació del Conveni d'Oviedo que vol aprovar abans del 31 d'octubre. I també informa que entrarà a tràmit parlamentari el projecte de llei de la investigació en l'àmbit de la salut i la biomedicina abans de finals d'aquest desembre.

tracking