polèmica amb el hijab

Divisió entre les feministes sobre la polèmica del vel

Hi ha qui ho veu com una submissió i d’altres que defensen la tolerància

Manifestació a Andorra del Dia de la dona.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment feminista del país no té un criteri unificat respecte a la posició que cal adoptar en aquesta polèmica del vel islàmic que ja ha traspassat la disputa entre el centre educatiu i la família i s’ha convertit en un debat en l’àmbit nacional. Entre les associacions que defensen els drets de les dones hi ha dues opinions diferents. Un sector es mostra clarament en contra del hijab com a element que simbolitza la submissió de la dona dins de la cultura musulmana, i un altre considera que s’ha de tenir una actitud més tolerant sobre la decisió de les dones musulmanes de dur el vel, malgrat que en aquesta ocasió la controvèrsia es veu ampliada perquè es tracta d’una nena d’onze anys i no tothom opina que sap triar amb suficients elements raonables com ho faria una persona adulta.

És per aquest motiu que no hi ha un pronunciament públic sobre aquest afer. Mentre que Stop Violències es va negar a atendre la petició del Diari, la portaveu d’Acció Feminista va comentar que no es podien manifestar sobre un assumpte d’aquesta índole. El debat sí que està tenint lloc a les xarxes socials, amb opinions de dones que militen en aquestes associacions. N’hi ha que recorden que no hi ha cap norma a l’Alcorà que digui que la dona ha de tapar-se el cap. Algunes dones recorden la cèlebre reflexió de la feminista Mary Daly: “Si Déu és home, l’home és Déu. No ens tapem, ens tapen...”

N’hi ha que opinen que el vel és un signe religiós discriminatori per a les dones i d’opressió inacceptable en una democràcia, i d’altres que defensen que no es pot jutjar des de la visió occidental i els seus paràmetres, perquè s’estaria cometent una equivocació.

PRIMERA REUNIÓ AMB LA FAMÍLIA

Representants del ministeri d’Educació es van reunir ahir amb els pares de la nena que vol anar a les classes del Lycée amb el vel. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va explicar que avui es repetirà la trobada perquè la d’ahir va ser un primer contacte per exposar les possibles solucions i també al protocol d’acompanyament que s’ha dissenyat per garantir la tranquil·litat dels dos germans bessons. “La família necessita temps per meditar i seguirem insistint en una solució”, va subratllar Vilarrubla.

tracking