POLÈMICA DEL HIJAB

Ultimàtum d'Educació a la família de la nena del vel

Educació afirma que si es manté la negativa a portar els menors a l’escola el cas es remetrà a Afers Socials i “a la policia, si s’escau”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va afirmar ahir que si la família del Lycée que no porta els dos fills d’onze anys a l’escola en protesta per la prohibició de dur el hijab no s’avé a dialogar perquè els infants tornin a classe, el cas passarà de manera immediata a Afers Socials i a la policia. En concret, Vilarrubla va relatar que “en aquests moments estem pendents de la reunió amb la família des del servei d’inspecció, que ha de tenir lloc o avui a la tarda o demà al matí. Si no ja passaríem al següent pas, que és la intervenció dels serveis socials i, si s’escau, de la policia”. La titular d’Educació va advertir que “si la família té una actitud de diàleg i si necessita més temps és una cosa, però si és un tancament de no portar els fills a l’escola n’és una altra”.

Aquest posicionament és deu al fet que els terminis del protocol d’absentisme ja determinen en aquest cas la intervenció del departament d’Afers Socials i si l’assumpte no es resol, es derivarà a la secció de menors de la Batllia. L’article 27 del protocol determina que en cas d’absentisme parcial greu o crònic la inspecció educativa ha d’encarregar al departament d’Afers Socials un informe social sobre l’alumne i el seu entorn familiar. En aquest cas, l’absentisme es considera crònic des del principi pel fet que està consentit pels pares dels menors. Així mateix, el protocol descriu un conveni per al retorn dels menors a l’escola, així com l’acompanyament familiar per desterrar la situació que ha provocat que els infants no assisteixin a classe. No obstant això, si la mediació i l’acompanyament no tenen efecte, el servei especialitzat d’atenció a la infància ha de sol·licitar la intervenció del batlle de menors perquè prengui les mesures oportunes, tal com reflecteix l’article 30 del protocol.

Cal recordar que en els darrers dies el ministeri d’Educació ha incrementat la seva acció sobre aquest cas. Dilluns passat la ministra va informar d’un acord pres al si de l’Escola andorrana per prohibir els símbols religiosos ostentosos als centres educatius del sistema.

En aquest sentit, la consellera d’Educació del sistema espanyol a Andorra, Yolanda Varela, va indicar que el col·legi María Moliner té al seu reglament intern una prohibició sobre el cobriment del cap a l’aula, però no pas al centre. No obstant això, preguntada sobre una possible extensió de la prohibició dels símbols religiosos ostentosos al sistema espanyol, Varela va informar que, de moment, el ministeri andorrà no ha fet cap pas en aquesta direcció.

Debat polític

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va apuntar respecte a la polèmica del vel que, en la seva opinió, “s’està enfocant malament el tema, que no té un caire religiós, sinó d’eliminar les diferències a l’escola pública”. Per la seva banda, el PS defensa que s’han de preservar els drets del menor i dona suport al respecte a les normes del sistema francès.

SALAZAR DEMANA UNA LLEI DE SÍMBOLS

La consellera general del PS Judith Salazar considera “insuficient” a nivell de jerarquia jurídica una norma interna, com és el reglament de les escoles, per plantejar la ingerència entre drets fonamentals si aquesta no està sustentada per una llei específica sorgida a conseqüència d’un debat al si del Consell General per prohibir o no els símbols religiosos a les escoles. Per la seva banda, la ministra d’Educació va delegar en el gabinet jurídic determinar si és necessària una llei per sustentar la prohibició.

tracking