reportatge

Defensors de l'entorn

el cos de banders segueix ampliant les competències però, de moment, el Govern no preveu destinar-hi més mitjans.

Banders en l'acte de celebració del patró.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Racionalització. Aquesta és una de les paraules que més van sonar ahir en l’acte de celebració del dia del patró dels banders, sant Francesc d’Assís.

El cos va commemorar la data, per primera vegada, a la nova caserna ubicada a l’edifici que comparteix amb el COEX, a Encamp. “Uns espais dignes i a la vegada dissenyats i pensats per racionalitzar la despesa de l’administració”, va assenyalar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

El cos de banders ha anat assumint, en els darrers anys, cada cop més responsabilitats i competències, un fet al qual tant Calvó com el cap de Govern, Xavier Espot, van voler posar especial èmfasi. “En 30 anys, cada cop ha adquirit un vessant més social, tant per la labor pedagògica com la de sensibilització ciutadana”, va destacar Espot. En aquest sentit, Calvó va apuntar que l’any passat van rebre 2.500 trucades de ciutadans, el triple que el 2015, i que tot apunta que aquest any se superarà la xifra.

Així, actualment el cos compta amb la brigada cinòfila, que captura i controla animals perillosos; els monitors de tir i d’activitats professionals; els encarregats de treballs verticals per recuperar animals en llocs de difícil accés i col·locar equips de vigilància de fauna en alçada; els guies de gossos de rastre, i l’equip de nivometeo, que estudia les dades de la neu.

Aquesta major responsabilitat, però, no ha anat acompanyada de més recursos. “L’honora que abans de demanar mitjans sempre ha intentat racionalitzar i utilitzar els mitjans propis”, va destacar la ministra. Sobre aquest aspecte, el cap del cos de banders, Ferran Teixidó, es va mostrar comprensiu. “Entenem les restriccions de Govern i hem de saber treballar amb les eines que tenim i intentar anar cap a la digitalització.”

No es preveu, per tant, ampliar el cos, sinó que la contractació de nous agents es limitarà a cobrir vacants que vagin quedant lliures. Tant Calvó com Teixidó van anunciar que la previsió és incorporar dos nous agents de cara a l’any vinent, arribant als 20 banders, el límit del cos.

Els agents hauran de seguir, doncs, optimitzant els recursos per atendre una societat cada cop més compromesa amb la preservació de l’entorn natural.

tracking