x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
acusació de l'estat veí

Un rus vinculat a Andorra apareix en la trama independentista

El govern espanyol considera que l’empresari té relació amb els serveis secrets i el crim organitzat d’aquell país
Dmitrenko en l'entrevista a 'Preguntes freqüents' de TV3.

Dmitrenko en l'entrevista a 'Preguntes freqüents' de TV3.

Dmitrenko en l'entrevista a 'Preguntes freqüents' de TV3.

TV-3
Conduint un vaixell.

Conduint un vaixell.

Conduint un vaixell.

Actualitzada 04/10/2021 a les 11:06
Alexander Dmitrenko és el nom que molts mitjans espanyols assenyalen com un dels presumptes responsables de la trama russa amb l’independentisme català. Aquest rus, que va arribar a Catalunya amb 17 anys i que parla un català perfecte, coneix molt bé Andorra. Va sorgir del no-res i aviat va iniciar negocis conjunts amb importants empresaris del país, la majoria dels quals han acabat malament per als d’aquí.

En realitat, encara hi ha empreses al registre de comerç on apareix el nom de Dmitrenko, i segons ha pogut saber el Diari estan en vies de dissolució. Casat amb una catalana, se li va denegat la nacionalitat espanyola per la sospita que plana de la seva relació amb Vladimir Putin –l’omnipresent president de la Federació de Rússia–, ja que el govern espanyol el vincula als serveis secrets i el crim organitzat rus.

Dmitrenko es va començar a deixar-se veure per Andorra fa uns quatre anys i cada cop la seva presència era més freqüent i fins i tot s’havia compromès a portar inversors russos a Andorra. El 2018 va fundar la Catrus Conference, un congrés internacional on van participar empresaris provinents d’Andorra, Rússia i Catalunya, amb la missió comercial d’establir connexions i compartir experiències en diferents sectors i on es va comentar que es donaria un impuls a l’aeroport nacional, el projecte que es troba ja per sempre en un calaix, el de Grau Roig.

La seva agitada vida i l’habilitat de fer contactes li van permetre introduir-se en un cercle selecte de la societat andorrana. Encara conserva un pis llogat a Anyós. A Andorra té bona relació amb empresaris del món immobiliari, i s’havia compromès a fer gestions perquè un d’aquests coneguts es convertís en cònsol honorari de Rússia a Andorra. És una persona convincent, que presumeix de tenir molts contactes a Andorra i d’obrir portes al gran país euroasiàtic per als negocis.

Tanmateix, persones del seu entorn comenten que la imatge que té no correspon amb la realitat i dubten que sigui un espia pel seu afany de protagonisme.
 
``POC DISCRET PER SER ESPIA
Conduint un vaixell.Persones del seu entorn comenten que la imatge que té no correspon amb la realitat. Certament aparenta una vida luxosa, grans contactes amb el seu país que fan somiar molts empresaris a obrir noves vies de negoci, però el cert és que la majoria d’intents han acabat en fracàs o en alguna cosa pitjor. Li agrada fer-se fotos conduint vaixells, i és que la seva dona catalana treballa per a una empresa de iots. Els que tenen certa confiança amb ell dubten molt que sigui un espia a les ordres de Moscou. Això sí, no posen la mà al foc pel que fa a la transparència dels seus negocis.


Una investigació de The New York Times va vincular l’entorn de l’expresident català, Carles Puigdemont, a la intel·ligència russa des del 2019. La investigació del diari es basa en el sumari de l’operació Volhov en un “informe d’intel·ligència europeu” que el diari afirma haver treballat i contrastat, i en entrevistes a funcionaris de seguretat a Espanya i a l’estranger. A través d’un comunicat, Puigdemont va manifestar que es tracta d’una nova mostra de la “guerra bruta” contra l’independentisme.


La connexió amb Dmitrenko vindria pel director de l’oficina de l’expresident, l’historiador Josep Lluís Alay, que segons el rotatiu es feia acompanyar per Dmitrenko en els seus viatges a Rússia. L’empresari rus ho va negar tot a TV3, especialment buscar el suport de Rússia per crear infraestructures per a una Catalunya independent.
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts