Europa recomana la tercera dosi de Pzifer als majors de 18 anys

L'Agència Europea del Medicament afirma que la decisió la prendran els organismes de salut pública de cada país

Dilluns s'inicia l'administració de Pfizer a uns 8.000 joves

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) recalca que és important distingir entre la dosi addicional per a persones amb sistemes immunitaris debilitats i les dosis de reforç per a persones amb sistemes immunitaris normals. Per a aquesta última, el comitè de medicaments humans (CHMP) està avaluant les dades de Pfizer que mostren un augment dels nivells d'anticossos quan s'administra una dosi de reforç aproximadament6mesos després de la segona dosi en persones de 18 a 55 anys, segons informa la mateixa agència en un comunicat. Basant-se en aquestes dades, el comitè va concloure que es podrien considerar dosis de reforç almenys6mesos després de la segona dosi per a persones de18anys i més. Nacionalment, els organismes de salut pública poden emetre recomanacions oficials sobre l'ús de dosis de reforç, tenint en compte les dades d'eficàcia emergents i les dades de seguretat limitades. De moment no s'ha reconegut el risc d'afeccions cardíaques inflamatòries o d'altres efectes secundaris després d'un reforç de Pfizer, tot i que s'està supervisant que no sigui així, per això l'EMA continuarà examinant totes les dades sobre la seguretat i l'eficàcia de la vacuna. En aquest sentit, el comitè està avaluant dades per donar suport a una dosi de reforç també per Moderna i comunicarà el resultat quan finalitzi l'avaluació.

L'EMA ja va concloure que es pot administrar una dosi addicional de les vacunesPziferi Moderna contra la Covid-19 a persones amb sistemes immunitaris greument afeblits, com a mínim28dies després de la seva segona dosi. La recomanació va arribar després que els estudis demostressin que una dosi addicional d'aquestes vacunes augmenta la capacitat de produir anticossos contra el virus que causa la Covid-19 en pacients amb trasplantament d'òrgans o amb un sistema immunitari debilitat. Tot i que no hi ha proves directes de la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegits s'espera que la dosi addicional augmenti la protecció almenys en algunes persones.

Per això en alguns països, com és el cas d'Andorra, s'ha decidit administrar la tercera dosi a col·lectius vulnerables que en el Principat es fa des de principis del mes passat. En el cas d'inocular una tercera dosi a persones amb sistemes immunitaris normals, l'EMA afirma que la decisió la prendran els organismes de salut pública de cada país.

tracking