llei d'igualtat

Coaccionar perquè un menor es faci l'ablació estarà penat

El codi inclourà presó de 3 a 10 anys per a qui faciliti o inciti a l’esterilització forçosa

Una sessió parlamentària al Consell General.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei d’Igualtat que està actualment en tràmit parlamentari introduirà un canvi al codi penal per tal que la coacció o incitació a un menor d’edat perquè se sotmeti a una mutilació genital o esterilització forçosa estigui penat amb entre tres i deu anys de presó. La modificació es farà a través d’una esmena presentada pel grup parlamentari demòcrata que vol donar compliment a una recomanació del Grevio, el grup d’experts sobre la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica del Consell d’Europa, així com al Conveni d’Istanbul.

El text proposat per DA afegirà la inducció i la coacció a un menor d’edat com a delicte i tindrà associada la mateixa pena, és a dir, entre 3 i 10 anys de presó. També s’hi incorporarà, amb el mateix càstig, el fet de facilitar els mitjans a un menor per tal que se sotmeti a alguna de les conductes descrites.

El codi penal actual ja tipifica la mutilació genital i l’esterilització forçosa amb penes de tres a deu anys, especificant que en el cas que qui hagi comès el delicte sigui una persona de l’àmbit domèstic de la víctima o s’hagi realitzat sobre o davant d’un menor d’edat la pena s’ha d’imposar en la meitat superior, és a dir de set a deu anys de presó. L’article 116 del codi penal també inclou que la temptativa, la conspiració i la provocació són punibles.

Per al Grevio, però, aquest redactat no és suficient i demanava que més especificació. En concret, el grup d’experts del Consell d’Europa entén que l’article tipifica la provocació a la mutilació i l’esterilització forçosa però que es refereix únicament a la provocació a un tercer i no a la mateixa víctima i per això recomana afegir-hi el que disposa l’article 38 del Conveni d’Istanbul, que insta els estats membres a complementar els respectius codis penals en matèria de mutilació genital incorporant expressament com a delicte la incitació a un menor d’edat.

Amb les modificacions de l’esmena presentada, la majoria afirma que ja es donarà ple compliment a les recomanacions en aquesta matèria. El que no s’inclourà, tot i que el PS ho proposava també a través d’una esmena, és la persecució del mateix delicte quan es faci en un altre país i demanava al Govern que estudiés les reformes necessàries per incloure l’extraterritorialitat. Les dificultats d’incloure la justícia universal, però, han fet que la majoria descarti acceptar la proposta socialdemòcrata.

tracking