x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
llei de LA PERSONA I DE LA família

El canvi de nom es podrà fer a partir dels 16 anys sense permís dels pares

Per als menors, caldrà la signatura dels dos progenitors i l’avaluació d’un psicòleg
Manifestació a favor dels drets LGTBIQ+.

Manifestació a favor dels drets LGTBIQ+.

Manifestació a favor dels drets LGTBIQ+.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/10/2021 a les 09:43
El canvi de nom al registre civil es podrà fer a partir dels setze anys sense consentiment dels progenitors. Així s’establirà a la llei de Família, actualment a tràmit parlamentari, a través d’una esmena presentada pel grup parlamentari demòcrata. L’edat s’ha tancat finalment als setze anys atenent que la llei de drets i deures dels pacients ja contempla aquesta edat per permetre als menors prendre decisions mèdiques rellevants com pot ser no sotmetre’s a un tractament oncològic. Inicialment, DA i PS volien que els transgènere poguessin canviar de nom i de gènere al registre civil. La complexitat de la segona modificació per a aquelles persones que no han passat per una operació de canvi de sexe, però, va provocar que els grups reculessin i prefereixin plantejar la qüestió més endavant amb una llei pròpia que reguli totes les casuístiques que se’n deriven.

El canvi de nom, però, sí que serà una realitat quan s’aprovi la llei i es podrà aplicar també als menors de setze, però en aquest cas caldrà el permís dels dos progenitors. A més, el menor haurà de passar per l’avaluació d’un psicòleg que haurà d’acreditar que l’interessat és prou madur per prendre aquesta decisió. En el cas que un dels dos progenitors no estigui d’acord amb la modificació del nom i que, per tant, només compti amb una de les dues signatures necessàries per tirar endavant, la qüestió requerirà la via judicial per resoldre’s. Serà en aquest cas un batlle qui tindrà l’última paraula escoltant totes les parts implicades.

L’aprovació de la llei de família comportarà altres modificacions importants per al dia a dia de la ciutadania, entre les quals destaca el fet que ja no serà necessari que una parella al·legui les causes per demanar el divorci, sinó que es podrà fer directament i de forma unilateral. La principal novetat en aquest sentit és que ja no s’haurà de seguir un primer procediment de separació per posteriorment divorciar-se, sinó que es podrà obtenir de forma directa si es considera oportú. El text també canvia la fins ara unió de parelles homosexuals per casament evitant així utilitzar matrimoni per a les parelles d’un mateix sexe.

Malgrat això, el text defineix el casament com una forma de matrimoni. A més, la norma inclourà el concepte de família reconstruïda, una realitat que fins ara no es contemplava a la llei, amb la voluntat de regular la relació amb els fills de relacions anteriors, entre altres qüestions.
Etiquetes
Veure’n més
48
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts