A ballar amb el codi QR

Les discotèques inicien l’estudi observacional amb normalitat i ganes però a les crítiques per l’homogeneïtat dels horaris se suma la confusió entre les recomanacions de Salut i el BOPA

Una sala de ball d'Andorra la Vella.IMATGES CEDIDES PER RTVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hi havia ganes i la gent va respondre. La reobertura de l’oci nocturn pel que respecta als establiments amb l’activitat de discoteca es va dur a terme divendres a la nit, després de disset mesos tancats a causa de la Covid, tret de la prova pilot puntual que es va fer al juliol en dos locals. La nit va transcórrer amb la normalitat ja anunciada i es podria assimilar a qualsevol nit d’abans de la irrupció del SARS-CoV-2, a excepció de l’acreditació a l’entrada per mitjà de codi QR d’estar vacunat, haver passat la malaltia o disposar d’una prova diagnòstica negativa feta les 48 hores anteriors. De fet, aquest punt és un dels retrets que el sector fa al ministeri de Salut, a més de l’homogeneïtzació de l’horari amb bars i pubs.

Pel que fa als QR, des d’Eivissa Experience, els seus propietaris relaten alguns problemes relacionats amb la picaresca d’alguns clients i també amb una disfuncionalitat entre les instruccions que Salut va remetre als locals. “La gent va respondre bé, però en algun cas puntual els clients van presentar un test d’antígens que s’havien fet abans de venir perquè no havien tingut temps de fer la PCR o de demanar el QR”, apuntava Albert Barilaro. D’altra banda, algun client va acudir amb la literalitat del BOPA i argumentava que no feia falta el QR segons el text legislatiu. Efectivament, revisat el Decret 305/2021, del 29-9-2021, de noves mesures excepcionals per l’evolució de la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2, l’article 9 e) determina que els establiments estan obligats a fer un control d’accés per assegurar que els assistents acrediten el compliment de les tres condicions conegudes: estar vacunat contra la Covid i que hagin passat catorze dies des de l’administració de la pauta completa, haver passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos o disposar d’una TMA o PCR negativa en les quaranta-vuit hores prèvies.

En canvi, la informació facilitada als responsables dels locals pel ministeri de Salut establia “el control d’accés mitjançant lectura de codi QR que acrediti que la persona compleix una de les tres condicions”. A pesar d’aquesta disfuncionalitat, en el cas de l’establiment Eivissa Experience els responsables van optar per vetar l’entrada dels usuaris que van esgrimir aquesta circumstància i es van mantenir amb les instruccions facilitades per Salut, tot això facilitant al client, si així ho desitjava, el full de reclamacions, segons va explicar al Diari Albert Barilaro.

Aquesta discoteca té un aforament en condicions normals de 1.000 persones. Amb la limitació d’aforament al 70% en podien encabir 700, però l’assistència de divendres a la nit va ser de 500. Els seus responsables es mostraven satisfets de l’acollida, que esperen que es mantingui al llarg de tot el mes que dura aquesta obertura en el marc de l’estudi observacional activat per Salut.

Pel que fa a la queixa pels horaris, el fet que els bars i pubs no puguin tenir sala de ball i hagin de respectar les distàncies però hagin de tancar també a les 03.00 hores, igual que les discoteques, no agrada al sector, que ho considera desigual per la falta de vigilància que hi ha als primers sobre la mascareta i la distància.

En aquest sentit, segons indicaven, traslladaran en breu al Govern la seva disconformitat amb els horaris i faran la proposta de reprendre l’escalonament que hi havia abans de la pandèmia. El sector accepta tancar a les tres en lloc de les cinc habituals, però en aquest cas els bars i pubs haurien de tancar a la una.

L’obertura de l’oci nocturn forma part d’un estudi observacional que el ministeri de Salut ha engegat en comptes d’una segona prova pilot, com es tenia planificat en el seu dia. Durarà un mes i pel que fa a l’interior s’han aixecat totes les mesures de restricció, com la mascareta i la distància de seguretat, per comprovar quina és la transmissibilitat del virus entre les persones vacunades. Els locals han de complir amb el citat control d’entrada i acreditació per QR i l’aforament està limitat al 70%.

CONDICIONS

PAUTA COMPLETA

Estar vacunat contra la Covid-19 i que hagin transcorregut catorze dies naturals des de la data d’administració de la darrera dosi de la pauta vacunal completa.

SUPERADA LA MALALTIA

També es pot acreditar haver passat la malaltia de la Covid-19 en un termini inferior a sis mesos.

PROVA NEGATIVA

Disposar d’una prova diagnòstica negativa de la infecció per SARS-CoV-2 (PCR o TMA feta en les quaranta-vuit hores prèvies).

tracking