Pandèmia mundial

'Sortim de festa?'

Divendres es reobre l’oci nocturn després d’un any i mig aturat. La vella normalitat torna amb certificat anti Covid i fins a les tres de la matinada.

Els DJ tornen divendres a les cabines de les discoteques.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nit de divendres tornarà a ser (quasi) com aquelles d’abans de la pandèmia. Després d’un any i mig d’aturada, es recupera aquell sortir de festa de la vella normalitat i la nit es podrà tancar de matinada en una discoteca. I sense mascareta. Locals buits des del març del 2020 podran reobrir per sotmetre’s a un gran test que definirà el futur: les pistes de ball han de poder demostrar que no suposen un element multiplicador del virus.

La reobertura arriba en una situació epidemiològica favorable però el risc és ben present. Així que per minimitzar-lo, els potencials clients no hi podran accedir si no presenten el certificat de vacunació que acrediti que tenen la doble pauta des de fa més de 14 dies, o un document que provi que han passat el virus fa menys de sis mesos, o un test (PCR o TMA) negatiu fet com a màxim 48 hores abans. Documents amb codi QR que s’hauran de validar a la porta de l’establiment. Aquests mateixos requisits també els hauran de complir els treballadors dels locals. A dins, l’aforament no podrà superar el 70% del límit que el local tingui marcat, s’haurà de garantir la ventilació i les portes es tancaran a les tres de la matinada, un parell d’hores abans que amb l’antiga normalitat.

Tot de requisits que el sector va rebre dimarts a la tarda i que ahir explicava el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què també va anunciar que bars, restaurants i locals tipus pub poden obrir ja a partir d’avui fins a les tres de la matinada. Això sí, sense ball. La justificació és que la reobertura de les discoteques correspon a “un estudi observacional” amb mesures de control d’accés que permeten aquesta major laxitud. Als que hi acudeixin se’ls demana que si presenten símptomes compatibles amb la Covid informin els responsables sanitaris que han participat en aquesta prova pilot.

Un “estudi observacional” que marca una reobertura que el sector acull amb ganes evidents però també amb “el neguit que tot surti bé”, va comentar ahir la responsable d’un local. I és que de com funcioni dependrà que la tornada a l’activitat es normalitzi. Ara per ara i com que els negocis segueixen en una situació encara incerta, el Govern els ha prorrogat els ajuts al lloguer o al pagament de la hipoteca durant l’octubre. Els establiments que es dediquin en exclusiva a aquesta activitat podran estalviar-se la meitat de la quota de lloguer o d’hipoteca. Si la comptabilitzen amb d’altres, la subvenció serà del 25%. I sempre amb un topall màxim de 1.500 euros.

Les que han quedat fora d’aquest programa de suport són les agències de viatges, que han pogut beneficiar-se de la prestació fins al setembre.

MASCARETA NOMÉS SI S'ATÉN AL PÚBLIC

Entre les mesures de flexibilització validades ahir pel consell de ministres davant la situació de control de la pandèmia hi ha la de l’ús de la mascareta als llocs de treball, que ja només hauran de dur les persones que treballen cara al públic. La resta d’empleats estaran eximits si estan vacunats de les dues dosis, fa menys de sis mesos que han passat la Covid o s’han fet una prova diagnòstica que acrediti que no estan contagiats de coronavirus.

tracking