x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Mobilitat

Govern descarta implantar una taxa als vehicles contaminants que entrin al país

L'executiu presenta l'estratègia nacional de mobilitat que té l'objectiu de descarbonitzar el sector del transport l'any 2050
Sílvia Calvó en la presentació de l'Estratègia Nacional de Mobilitat

Sílvia Calvó en la presentació de l'Estratègia Nacional de Mobilitat

Sílvia Calvó en la presentació de l'Estratègia Nacional de Mobilitat

SFGA/CEsteve
Actualitzada 30/09/2021 a les 16:45
"No està previst implantar una taxa que gravi els vehicles contaminants que entrin al país". Així de contundent s'ha mostrat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la presentació aquest matí del full de ruta que ha de portar a que el transport no emeti contaminants el 2050. Per al 2030, l'objectiu és la reducció en un 50% de les emissions.
 

Calvó, juntament amb el secretari d’Estat, Marc Rossell, han presentat la nova Estratègia Nacional de Mobilitat (ENM), aprovada fa uns dies pel Govern. La ministra ha ressaltat que és “el primer document de referència” que agrupa de manera coordinada i planificada totes les accions i mesures per assolir la mobilitat sostenible a Andorra, un nou marc comú per a totes les administracions i per a tots els actors implicats. “L’estratègia ha de permetre fer la transició cap a un nou model de mobilitat sostenible i que avanci cap a la descarbonització del sector”, ha recalcat la ministra de Medi Ambient.

 

És per aquest motiu que el pla marca, pel que fa a la mobilitat interna, un objectiu clar i ambiciós: reducció del 50% de les emissions i l’augment de fins al 20% de la fracció del parc immobiliari de vehicle elèctric pel 2030. Rossell ha recordat, durant la roda de premsa, que el 57% de les emissions de gasos amb d’efecte hivernacle del país provenen de la mobilitat, per aquest motiu és “fonamental incidir-hi per reduir-les i avançar cap a la neutralitat carboni”.

 

En la radiografia actual, el secretari d’estat ha ressaltat que actualment es realitzen 135.000 desplaçaments diaris amb vehicle privat i que menys del 5% de les emissions provenen del transport públic. En la línia de la sostenibilitat en la mobilitat i per assolir els objectius marcats, l’estratègia apunta quatre programes d’acció, amb el suport del rol exemplar de l’administració: programa de descarbonització, eines de finançament per la descarbonització de la mobilitat, transició social, i innovació, gestió intel·ligent i observació sistemàtica.

 

Dins d’aquests quatre grans pilars es defineixen diferents accions concretes entre les quals destaquen la implementació de plans per part del Govern, que han d’estar definits l’any 2022, i plans parroquials dels comuns amb l’horitzó 2023. Aquests plans han d’incidir en la mobilitat a peu, clicable i amb transport públic a la vall central, ubicació on es registren el major nombre de desplaçaments. “Els plans impliquen a totes les institucions i organismes implicats, perquè el canvi de model de mobilitat només serà possible si tots remem en la mateixa direcció”, ha apuntat Calvó.

  • #15 Andorrà
    (30/09/21 17:55)

  • #14 Fumarera interior
    (30/09/21 15:47)

    Que es preocupin dels de aquí dintre que deu nidor el que contaminen alguns i la fumarera que deixen.

    Respondre
  • #13 Giliprogresisme
    (30/09/21 15:05)

    No s'enten llavors l'afan recaudatori a la vinyeta i les pretencions de cobrar el primer minut de parking als comunals. Sempre han de pagar la festa els mateixos.. quina barra teniu.

    Respondre
  • #12 Sebastià
    (30/09/21 15:00)

    Ja m'imagino en un futur molt llunyà (quan aquests ja no manin) atrapat en un embús descomunal dins un bus elèctric atapeït de gent observant al conductor d'un Tesla traient-se un moc mentres la filera infinita de vehicles endollables arriba fins a Soldeu.

    Respondre
  • #11 Marc
    (30/09/21 14:55)

    Andorrans va dir..
    Es que si no hi han turistes, no hi han calers !!!    Es nota que ets un funcionari intel·lectual, que es pensa que els calers cauen del cel….

    Respondre
  • #10 Andorrans
    (30/09/21 14:22)

    Andorra només està pensada pels turistes, la seva població mai li ha important. Després demanen solidaritat i patriotisme. És vergonyós.

    Respondre
  • #9 Nagol
    (30/09/21 13:42)

    Tranquils no us esvereu que els ecolotalibans sons els deus !!!

    Respondre
  • #8 Román
    (30/09/21 13:41)

    Ni taxes ni cobrament de multes de trànsit, tècnicament carta blanca als turistes.

    Respondre
  • #7 Perdó....?
    (30/09/21 12:59)

    Com es pretén descarbonitzar el país amb 94 mil cotxes, les calderes dels habitatges a gasoil, la recepció de milions de cotxes de turistes anuals i apostant per una cogeneració que produeix energia a través de gas liquat (derivat del petroli)?

    Respondre
  • #6 Auuuu va
    (30/09/21 12:56)

Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts