x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Salut tanca l'aixeta als no vacunats

Els professionals sociosanitaris que no estiguin vacunats “sense causa justificada” hauran d’assumir el cost de la prova en els cribratges periòdics
Vaccins de Pfizer que van arribar a Andorra.

El vaccí de Pfizer necessitarà una tercera dosi de reforç

Vaccins de Pfizer que van arribar a Andorra.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/09/2021 a les 18:52
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministre que els professionals sociosanitaris que no estiguin immunitzats “sense causa justificada” hauran d’assumir íntegrament el cost de les proves serològiques efectuades en els cribratges periòdics que organitza el Govern. Així doncs, els treballadors de l’hospital, centres sanitaris i sociosanitaris, cases pairals i casals d’avis que no hagin rebut la pauta completa de la vacunació hauran de sufragar per si mateixos la tarifa de 40 euros que ha fixat l’executiu per a la realització d’una prova TMA o els vuit euros del test d’antígens. Aquesta mesura, segons va informar el Govern, entrarà en vigor a partir de dimecres vinent.

En aquest sentit, Benazet va assegurar que hi ha un 90,24% del personal del SAAS que ja ha rebut les dues dosis de la vacuna, és a dir, prop de 120 treballadors no estarien immunitzats contra el virus si tenim en compte que, a data de 30 de juny del 2021, hi havia 1.217 empleats a la parapública. D’aquest 9,76% restant, el titular de Salut va precisar que hi ha un 44,73% que “ha passat la Covid-19 i potser està en la franja dels sis mesos posteriors a la malaltia”, i un 55,27% “han manifestat que no volen vacunar-se”.

D’altra banda, tal com estava previst, Salut restringirà la gratuïtat de les proves atès que la situació epidemiològica actual és més favorable respecte a la que hi havia fa un mes i mig, quan es va posposar l’aplicació d’aquesta mesura. Per tant, aquelles persones que sol·licitin una prova de caràcter voluntari hauran de finançar-ne el cost, mentre que quedaran exempts aquells casos en què hi hagi una sospita d’infecció –prèvia recepta mèdica– o s’estigui efectuant un estudi de traçabilitat del virus per part del ministeri de Salut.

17 positius a l’escola
Paral·lelament, Benazet va informar de la detecció de disset nous positius en les darreres 24 hores, tots ells concentrats al brot de l’aula de primera ensenyança de l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany. De fet, el repunt de casos, segons va manifestar el ministre, ha traspassat de classe fins arribar als alumnes de cinquè curs pel contacte social establert. Per tot plegat, des de Salut es va decidir fer ahir un cribratge massiu amb proves TMA a 53 estudiants del centre. “Ens preocupa de forma lleugera aquest discret repunt en franges d’edat més joves que no han estat vacunades. La gran majoria de la població està vacunada i fa que aquest rebrot no tingui cap impacte sanitari”, va puntualitzar Benazet per donar un missatge de tranquil·litat.


Amb relació a la resta de l’actualització sanitària, els casos totals de coronavirus detectats des de l’esclat de la pandèmia ascendeixen a 15.209. Hi ha 80 malalts actius i un total de 14.999 persones ja han rebut l’alta mèdica. A l’hospital continua sense haver-hi pacients ingressats per Covid-19 i la xifra de defuncions segueix estabilitzada en 130. Pel que fa a la població escolar, hi ha vuit aules sota vigilància activa i onze en vigilància parcial.

Per últim, respecte a les dades de vacunació, el ministeri de Salut ha administrat un total de 103.962 vaccins, dels quals 53.804 corresponen a primeres dosis, 49.906 a segones i 252 a terceres.

ALTRES CLAUS

-El cost de les proves
La tarifa fixada pel Govern per a les proves TMA és de 40 euros, mentre que el test d’antígens valdrà vuit euros.


-No vacunats al sAAS
Benazet va quantificar en un 9,76% el nombre de professionals del SAAS que no han rebut la pauta completa de vacunació.

-Límits a la gratuïtat
Les persones que sol·licitin fer-se una prova de caràcter voluntari hauran de sufragar-ne el cost.

-TMA a 53 estudiants
Salut va realitzar ahir un cribratge a 53 alumnes de l’escola andorrana d’Escaldes.
 
PIQUÉ DEMANA QUE LES RETALLADES NO SIGUIN AL SAAS
El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va demanar ahir que els propers pressupostos que ha d’elaborar el Govern no suposin retallades per al sector sanitari. Piqué va manifestar que “som solidaris amb la situació que passa el país, tot i que entenem que el nostre sector concret no pot sotmetre’s a les restriccions a les quals se sotmetran altres sectors”. En aquest sentit, el director general va concloure que “és evident que elegir entre determinades obres o reforçar el sector sanitari, tots estem d’acord que les prioritats són aquí”.
Veure’n més
33
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts