El cas pot arribar a la Battlia

La família manté el pols pel vel amb els fills sense escola

El ministeri d’Educació confia en una solució aviat des del “diàleg i la mediació”

Una jove en una escola a França.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’afer sobre la nena que ha deixat l’escola per la prohibició d’exhibir símbols religiosos continua estancat. De moment els pares, que professen la religió musulmana, i els ministeri d’Educació, que ara té la responsabilitat de trobar una solució, no han arribat a un acord, encara que els responsables educatius es van mostrar optimistes ahir.

La ministra Ester Vilarrubla va mostrar ahir aquest esperit positiu: “Estem treballant amb la família des del diàleg i la mediació. Estic convençuda que arribarem a trobar la solució i que torni al Lycée francès ben aviat.” Tot i aquesta escletxa d’esperança, els pares dels menors mantenen la disputa i els joves segueixen sense anar a l’escola.

L’origen del conflicte es troba en el vel. La legislació francesa –de qui depèn el Lycée– és molt clara en aquest tema i els responsables del centre es mantenen ferms que les normes han de ser iguals per a tothom sense excepcions.

Això ha provocat una petita sotragada en la comunitat educativa. La mare va exigir que la filla pogués portar el vel islàmic a l’aula i, davant la rotunda negativa, va decidir com a mesura de força retirar també de l’escola l'altre fill, bessó de la nena.

Tot i la confiança a trobar una solució, el cert és que el conflicte s’està allargant més del que semblava previsible. Vilarrubla va afegir ahir que hi ha l’obligació de “fer complir les normes i que la nena vagi a escola”.

Els temps corre en contra de la família, ja que Afers Socials es pot veure obligat a intervenir davant el que passaria a considerar-se com a absentisme escolar greu, i d’aquí es podria fer el salt a la Batllia.

Segons ha pogut saber del Diari, aquest afer ha estat motiu de conversa informal amb membres del Tribunal d’Estrasburg, que no dubten a assenyalar que hi ha jurisprudència per la prohibició en escoles i la no vulneració als drets humans, ja que preval el dret col·lectiu a l’educació obligatòria”. Aquesta mare no porta els nens al Lycée i està vulnerant els seus drets i atemptant contra la llei, opinen els juristes.

La qüestió del vel genera regularment polèmiques a França, un país visceralment aferrat a la laïcitat. Segons una enquesta de l’institut IFOP-Fiducial, dos de cada tres francesos (66%) estan a favor de prohibir els símbols religiosos cridaners als pares que acompanyen els seus fills en excursions escolars. La llei francesa prohibeix l’ús de “símbols religiosos ostentosos” (vels, quipàs, etcètera) a les escoles.

CONTRA EL HIJAB A LES EMPRESES

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar que les empreses dels Estats membres poden prohibir que les seves empleades facin servir el vel musulmà si “necessiten que aquestes presentin una imatge neutral davant els clients”. El TJUE va emetre el veredicte sobre dos casos presentats per dones musulmanes que van ser acomiadades dels llocs de treball a Alemanya.

tracking