x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Diversificació econòmica

Espot no veu recorregut al recurs de Dolsa contra el projecte Grifols

El cap de Govern reitera que el centre és bo per al país i que està “perfectament blindat jurídicament”
Espot i ministres ensenyen a Víctor Grifols els terrenys on s'instal·larà Grifols

Espot i ministres ensenyen a Víctor Grifols els terrenys on s'instal·larà Grifols

Espot i ministres ensenyen a Víctor Grifols els terrenys on s'instal·larà Grifols

Fernando Galindo
Espot no veu camí al recurs per Grifols

Espot no veu camí al recurs per Grifols

Espot i Víctor Grifols passejant per Ordino

Fernando Galindo
Víctor Grifols i Xavier Espot en la presentació del laboratori.

Víctor Grifols i Xavier Espot en la presentació del laboratori.

Víctor Grifols i Xavier Espot van visitar l'ubicació del laboratori.

Fernando Galindo
Actualitzada 28/09/2021 a les 19:05
El cap de Govern, Xavier Espot, i el conseller delegat de Grifols, Víctor Grifols, van presentar ahir de manera conjunta el projecte de centre de recerca en immunologia que la farmacèutica catalana construirà a Ordino amb la col·laboració del Govern. El líder de l’executiu va aprofitar l’acte per dissipar els dubtes expressats per la plataforma contrària al projecte i va assegurar que després de l’elevació a escriptura pública de l’acord de socis entre Grifols i l’executiu, i després de l’aprovació d’un seguit de normatives al Consell General, el projecte del centre de recerca “ja no és una decisió de Govern, sinó una decisió de país”. Envers el recurs que ha presentat el conseller de la minoria del comú d’Ordino Enric Dolsa en què demana precisament la nul·litat d’aquest pacte de socis, el cap de Govern va reiterar que, segons la seva opinió, “el projecte és bo per al país i està perfectament blindat jurídicament”, i va augurar que el recurs no mostra senyals de prosperar.

Per la seva banda, Grifols va destacar la bona acollida, la ubicació i les infraestructures del país com a claus per decantar-se per Ordino. En aquest aspecte i amb referència també als dubtes sobre el laboratori, Grifols va afirmar que “si la companyia és reconeguda al món és per una vocació de seguretat i de qualitat dels nostres productes, i això formarà part d’aquest nou centre d’immunologia”.
Víctor Grifols i Xavier Espot


La companyia invertirà 25 milions en la construcció i posada en marxa del laboratori, la qual es troba a hores d’ara en la redacció dels avantprojectes. De fet, després de la presentació, l’empresa farmacèutica va apuntar que ja treballa amb estudis d’arquitectura locals per definir com ha de ser el laboratori. Unes instal·lacions de 6.000 metres quadrats que estaran adaptades a l’entorn i que incorporaran aspectes capdavanters en matèria mediambiental i sostenibilitat, com va apuntar ahir el cap de Govern, Xavier Espot.


Així mateix, cal destacar que hi haurà una persona de reconegut prestigi científic en el sector de la immunologia al capdavant del centre de recerca, la qual coordinarà els 50 científics del camp de la salut i de la biomedicina que treballaran al laboratori.


En aquest sentit, tant Espot com Grifols van destacar que el centre serà un referent internacional en aquest sector, del qual n’hi ha menys de deu al continent europeu. Un projecte que, segons va apuntar el cap de Govern, és “fruit de les sinergies entre el sector públic i privat per tirar endavant iniciatives innovadores, d’alt valor afegit i que generin riquesa”.


Per la seva banda, el conseller delegat de Grifols va voler explicar el perquè de la tria d’Andorra per ubicar el laboratori. Així, va relatar que arran de la pandèmia i del treball amb el Govern, sobretot amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb els tests TMA que va desenvolupar la companyia, aquesta va incloure el Principat dintre de les ubicacions possibles, entre les quals es trobaven l’àrea metropolitana de Barcelona, Irlanda o els Estats Units, on la farmacèutica disposa de plantes de producció d’hemoderivats.


L’aposta del Govern pel projecte de Grifols té lloc a causa del compliment dels objectius de diversificació de l’economia que s’ha marcat l’executiu. Espot va apuntar que l’abast de la pandèmia ha deixat en relleu la importància del coneixement científic i va indicar que “la recerca de la vacuna ens ha fet creure més que mai en la ciència”. Per això, el laboratori encaixa en els objectius de la fulla de ruta del Govern cap a la sostenibilitat, la innovació i la resiliència, que “han d’ajudar a superar la crisi des d’una nova perspectiva”, segons va concloure Espot.


Un objectiu que és compartit per les associacions empresarials del país. Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial (CEA), indica que “el projecte és una manera de fer el canvi que necessita Andorra per no dependre tant del turisme”. Així mateix, apunta que “una empresa de primera categoria com Grifols pot comportar que altres empreses puguin estar interessades a establir-se a Andorra”. Per la seva banda, Joan Tomàs, secretari de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), valora “molt positivament” el projecte i considera que Grifols pot fer de tractor per atreure més empreses que beneficiïn el teixit productiu.
Etiquetes
  • #15 Andand
    (28/09/21 23:39)

  • #14 Pep
    (28/09/21 19:10)

    Tranquil sr. Espot que per veure tampoc veuras el meu vot.

    Respondre
  • #13 Miquel
    (28/09/21 18:57)

  • #12 Dimiteix
    (28/09/21 16:42)

    Paraula d'Espot. Us lloem, senyor. 

    Respondre
  • #11 El dissident incòmode
    (28/09/21 13:20)

    "Digueu el que vulgueu, que nosaltres farem el que ens donarà la gana". "Tenim majoria i la justícia ben pagada".

    *Així pensen i així actuen.

    Respondre
  • #10 Alex Bessa
    (28/09/21 12:20)

    Endevant amb el projecte. Ocasió Històrica per crear un "clúster" d'Innovació científica. És el principi. MOLT BÉ

    Respondre
  • #9 John
    (28/09/21 11:37)

    Aquesta declaració és clarament un "aviso a navegantes"

    Respondre
  • #8 Antecedents
    (28/09/21 11:11)

    Poca gent sap que Grifols no va poder instal·lar a Catalunya el seu centre que ara té a California per la gran quantitat i despesa d'aigua que aquest requeria. Clar, aquí anem sobrats de tot, oi? Aneu construint Queroles, Gonardes, Grifols, etc que ja ho pagarem quan no puguen ni beure aigua de l'aixeta. Gran, gran Reserva de la Biosfera en un país petit,petit de recursos i governants.

    Respondre
  • #7 Neocons
    (28/09/21 09:45)

    Que sigui legal no significa que sigui ètic o saludable per a la població, en realitat és capitalisme d'Estat.

    Respondre
  • #6 INVERSIÓ TEMERÀRIA
    (28/09/21 09:41)

    Es clar que no tindrà cap recorregut com a recurs administratiu, doncs o bé fareu silenci administratiu, o bé contestareu qualsevol bajanada que només servirà per justificar nòmina del gabinet jurídic. Pèrdues de temps i de diners per als administrats. Altra cosa serà quan s'obri la porta d'entrada del recurs a la Batllia. Jo no riuria tant, si haguès signat un contracte sense llegir-lo, donat que està ple d'errades, parts en anglès (sense respectar l'idioma oficial), errades semàntiques, ortogràfiques, mecanogràfiques i de paginació. Només per les formes fa vergonya aliena llegir un contracte tant mal engiponat per les nostres autoritats. Quan entrem en el fons, fa venir basques.

    Respondre
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts