x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Neguit dels col·legis

Els col·legis alerten que Govern no vol limitar l'entrada de professionals estrangers

Bellocq assegura que la lliure prestació de serveis va en detriment de la qualitat del servei
Les representants dels col·legis professionals en la roda de premsa d'aquest matí

Les representants dels col·legis professionals en la roda de premsa d'aquest matí

Les representants dels col·legis professionals en la roda de premsa d'aquest matí

Víctor González
Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.

Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.

Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.

Actualitzada 27/09/2021 a les 17:05
La presidenta del Consell de Col·legis Professionals, Sophie Bellocq, ha alertat avui al matí en roda de premsa que el Govern no està disposat a exigir límits a la llibertat d'establiment i la lliure prestació de serveis en la negociació de l'acord de lliure associació amb la Unió Europea. Segons Bellocq, l'executiu tampoc accepta que els col·legis puguin continuar tenint el control sobre els professionals liberals que treballen al país. "No es pot prescindir de la feina de supervisió que fan els col·legis. Si un professional no respecta els codis deontològics de la professió, els col·legis tenen mecanismes per expedientar-lo", ha apuntat la presidenta de l'agrupació de col·legis.

Bellocq ha avisat que, si s'accepta la lliure prestació de serveis, "qualsevol persona des de qualsevol punt d'Europa" podrà treballar per a clients andorrans, la qual cosa, ha assegurat, anirà en detriment de la qualitat del servei. "Si aquesta persona fa malament la seva feina o t'estafa, com faràs una reclamació?", s'ha preguntat.

Sophie Bellocq també s'ha mostrat preocupada perquè l'arribada, sense quotes que en fixin un límit, de professionals liberals de fora pogués impedir de facto en el futur que els andorrans puguin accedir a aquests serveis en català. La presidenta del consell ha recordat, per exemple, que, en àmbits tan sensibles com el sanitari, en què la comunicació entre el metge i el pacient és "essencial", negar el dret a aquest a ser atès en la seva llengua "empitjora la qualitat del servei". En resum, la presidenta del consell de col·legis ha afirmat que els professionals andorrans defensen un "model de país" conscient de les seves peculiaritats i arrelat en la seva "identitat cultural".

Finalment, Bellocq ha criticat "l'opacitat" amb què l'executiu porta les negociacions amb la UE. "Volem saber exactament què exigeix Europa i què proposa el Govern. El que necessitem per avançar és tenir accés a la informació. Demanem al Govern que no prengui decisions unilaterals sense tenir-nos en compte. No pot prescindir de treballar amb nosaltres si del que es tracta és que l'acord d'associació sigui beneficiós per a tothom", ha recalcat.

Professionals blindats
Els col·legis professionals s’han unit per fer pressió al Govern respecte a les condicions amb què s’està negociant l’acord d’associació amb la Unió Europea davant la percepció que l'executiu estigui sent massa tou a l’hora de pactar les condicions d’accés al país per als professionals liberals de fora, tal com han manifestat avui. Els col·legis demanen tenir exclusivitat en la lliure prestació de serveis. A tall d’exemple, i en relació amb els advocats, que si una empresa del Principat, pública o privada, ha de demanar un informe jurídic, hagi de passar obligatòriament per un jurista del país.


L’objectiu és blindar els professionals del país, que temen que unes condicions massa laxes comportin un gruix de competència de fora que no puguin assumir. És per això que reclamen al Govern que les condicions d’entrada siguin més dures i s’incloguin requisits específics per a cada professió.


El temor és extens i per això han unit veus advocats, metges, psicòlegs, arquitectes i altres professionals liberals per tenir més força davant de Govern. Cal recordar que segons va informar abans de l’estiu el líder de l’executiu, Xavier Espot, els propers mesos s’ha de començar a negociar la lliure circulació de persones, i per tant el control dels fluxos migratoris, i la lliure prestació de serveis. L’últim bloc a tocar per buscar convergències serà la lliure circulació de capitals.


MOTIUS


-Negociació
Els professionals liberals consideren que cal ser més durs amb les condicions que s’estan negociant amb Europa per l’entrada de professionals estrangers.

-Prestació de serveis
Els professionals demanen tenir exclusivitat en la lliure prestació de serveis, de manera que les empreses hagin de demanar obligatòriament la feina a algú del país.

-Competència
Tenen por de la competència que els pugui generar l’entrada de professionals forans.

-Estat de l’acord
Els propers mesos es començarà a negociar la lliure circulació de persones i la prestació de serveis.
Veure’n més
54
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts