x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge

Fum de volcà

Les cendres de cumbre vieja arriben al Principat, però els nivells de concentració de partícules de diòxid de sofre no suposen ara per ara cap perill.
Plomall de cendres del volcà Cumbre Vieja.

Plomall de cendres del volcà Cumbre Vieja.

Plomall de cendres del volcà Cumbre Vieja.

AGÈNCIES
Actualitzada 25/09/2021 a les 12:03
La circulació dels corrents d’aire en capes altes de l’atmosfera ha portat al Principat les cendres i la columna de fum i gasos emeses pel volcà Cumbre Vieja, el qual va tenir una erupció diumenge a la tarda, tot i que en nivells que no suposen cap perill per a la ciutadania ni per a l’entorn natural. L’erupció a l’illa de la Palma va començar diumenge passat poc després de les 15.00 hores. La primera explosió va alliberar els gasos que ascendien per l’interior de la muntanya alhora que el magma empenyia cap a l’escorça terrestre. Des d’aleshores, el volcà ha estat deixant sortir la lava, que en forma de colades ha provocat quantiosos danys materials en el seu camí cap al mar. Però també ha expulsat gran quantitat de gasos que en concentracions elevades poden ser tòxics, com ara el diòxid de sofre. Tota aquesta massa de gasos ha estat dispersada degut als corrents d’aire.

Des del programa Copernicus, que forma part del Programa Espacial de la Unió Europea, van informar dimecres que es preveia un plomall d’una altura aproximada de cinc quilòmetres en la qual el diòxid de sofre (SO2) era visible en diferents altures. No obstant això, Mark Parrington, científic sènior al servei de vigilància atmosfèrica Copernicus, va apuntar que “les repercussions que l’SO2 alliberat pel volcà Cumbre Vieja tindrà sobre les condicions meteorològiques i la qualitat de l’aire seran amb tota probabilitat molt reduïdes”.

La circulació dels corrents d’aire ha fet que gran part de la columna de partícules s’hagi desplaçat al llarg de la setmana cap a la façana mediterrània. Pel que fa al Principat, el plomall va arribar ahir al matí i perdurarà fins a la matinada de demà. La màxima concentració de diòxid de sofre va arribar ahir a la tarda i romandrà unes 24 hores al Principat.

No obstant això, des del servei de qualitat de l’aire d’Andorra els tècnics estimen que la concentració de partícules no n’alterarà la qualitat al Principat. Així mateix, les dades de concentració de diòxid de sofre no van registrar cap alteració tot i l’arribada del plomall i des del servei no es preveu cap alteració les següents 48 hores. En darrer terme, en cas que plogui no hi ha cap risc per a la població perquè els llindars han de ser molt elevats per assolir els nivells d’alerta.
Etiquetes
  • #7 Alex
    (26/09/21 21:45)

    Czarny va dir..
    Jajaja doncs si en el fons les dones sempre son utilitzades por fer conquestes i la guerra bruta entre politics

    Respondre
  • #6 Czarny
    (26/09/21 17:53)

    Abans d'espanya venien maletins plens de diners, futbolistes i youtubers. Ara només ens venen cendres tòxiques i autobusos plens d'histèriques subvencionades.

    Respondre
  • #5 Andorra el paradis de les Guineus
    (26/09/21 09:57)

    res estrany aqui andorra sempre s'arreplega la porqueria i tot el que es mou per les cloaques...

    Respondre
  • #4 diòxid de sofre + aigua=àcid sulfuric
    (26/09/21 09:25)

    El Dióxido de azufre es un gas incoloro, irritante, con un olor penetrante que se comienza a percibir con 0,3 a 1,4 ppm y es perfectamente distinguible a partir de 3 ppm -partes por millón-. Su densidad es el doble que la del aire. No es un gas inflamable, ni explosivo y tiene mucha estabilidad, es muy soluble en agua y en contacto con ella se convierte en ácido sulfúrico. Consiste en un átomo de azufre y dos de oxígeno.

    Durante su proceso de oxidación en la atmósfera, este gas forma sulfatos. Estos sulfatos forman parte del material particulado PM10. En presencia de humedad el dióxido de azufre forma ácidos en forma de aerosoles y se produce una parte importante del material particulado secundario o fino (PM2.5). El SO2 es el responsable de la lluvia ácida.

    Tanto la exposición a sulfatos como a los ácidos derivados del SO2, comportan graves riesgos para la salud ya que éstos pasan directamente al sistema circulatorio humano a través de las vías respiratorias.

    Respondre
  • #3 Metafora
    (26/09/21 03:07)

    Soc la cendra, algun problema per volar per el pais i depositar-me com a sediment

    Respondre
  • #2 Karlitos
    (25/09/21 16:59)

    Gregorio va dir..
    Estic d´acord amb tu....Fiqueu diòxid de sofre al pa amb una mica de tomaca i oli a veure la salud que dona, tb la podeu snifar amb un tubet al nas.....! Jo no ho fare perque soc tonto o ruc com vulgueu dir que soc.

    Respondre
  • #1 Gregorio
    (25/09/21 14:47)

    Aquest chiste s ho expliqueu a un altre.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts