x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Aeroport Andorra-la Seu

Espanya garantirà el control de passaports quan arribin els viatgers

L’ambaixador Àngel Ros afirma que ha de ser Catalunya, propietària de l’aeroport d’Andorra-la Seu, qui comuniqui la data dels primers viatges comercials
Gallardo i Puigneró, a la trobada que hi va haver al ministeri d'Economia.

Gallardo i Puigneró, a la trobada que hi va haver al ministeri d'Economia.

Gallardo i Puigneró, a la trobada que hi va haver al ministeri d'Economia.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/09/2021 a les 11:11
L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va garantir ahir que l’aeroport d’Andorra-la Seu comptarà amb un equip de cossos policials des del primer dia que hi hagi vols comercials a la infraestructura. “El dia que hi hagi el primer vol hi haurà cossos policials per controlar els viatgers”, va indicar Ros. L’afirmació respon a una demanda conjunta del ministre de Presidència, Economia i Empresa del Govern, Jordi Gallardo, i del vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, els quals a la roda de premsa posterior a la trobada d’àmbit econòmic que van mantenir ahir van indicar que corresponia a l’executiu de l’estat espanyol la posada en marxa d’aquest punt fronterer. D’aquesta manera, el ministre Jordi Gallardo va afirmar que “estem pendents d’una reunió bilateral a nivell de ministeris per, justament, intentar impulsar i desencallar una situació que per a nosaltres, i també per a la Generalitat, és absolutament estratègica”. De la seva banda, el conseller Puigneró va apuntar que per poder disposar de vols comercials “ens faltarà una actuació que correspon al govern l’Estat espanyol com és establir aquest punt fronterer, el qual ja fa uns cinc anys que demanem i que, bàsicament, passa per posar els efectius policials per poder fer efectiu el servei”.

Al respecte, l’ambaixador d’Espanya va reiterar que “la propietària de la infraestructura haurà de comunicar a l’Estat espanyol el dia que hi hagi vols que requereixen control de passaports”. Ros va afirmar que des de Madrid ja es va fer la validació tècnica de la infraestructura per part d’Aesa i d’Aena, i que el que resta és conèixer la planificació dels primers vols per disposar l’operatiu de seguretat per controlar els viatgers de països de fora de l’espai Schengen que hi aterrin. Més enllà, el representant de l’Estat espanyol a Andorra va informar que “en funció del nombre de vols hi haurà una plantilla fixa o com a l’aeroport de Lleida-Alguaire, que quan hi ha vols s’hi desplaça una patrulla policial”.

Respecte a la trobada entre el Govern i la Generalitat, el vicepresident català va anunciar que el mes d’octubre vinent el Principat veí licitarà l’abalisament de les pistes perquè hi puguin aterrar vols amb visibilitat no adequada o durant la nit. Aquesta millora hauria d’estar enllestida l’estiu vinent, així que els vols que preveu el Govern que s’iniciaran al desembre entre Madrid i la Seu podran només aterrar en bones condicions de visibilitat diürna.

VOCACIÓ INTERNACIONAL
El vicepresident de la Generalitat va anunciar ahir en el marc de la trobada amb el ministre de Presidència del Govern, Jordi Gallardo, que l’aeroport d’Andorra-la Seu tindrà “vocació internacional”, i es va mostrar esperançat que hi hagi “una operació comercial internacional regular a diferents destinacions”, entre les quals va citar Portugal, França i Espanya. En aquest sentit, Puigneró va manifestar que “des de la Generalitat estem contents que gràcies també al suport del Govern d’Andorra puguem tenir aquest aeroport connectat internacionalment”. Per la seva banda, el ministre Gallardo va voler “agrair l’esforç i la implicació del govern de la Generalitat en una infraestructura que per a nosaltres és cabdal”.


Envers l’inici dels vols comercials, el Govern acaba de publicar un concurs perquè una companyia aèria es faci càrrec dels primers trajectes a Madrid. La planificació preveu que s’iniciïn al desembre. El ministre va afirmar que a hores d’ara el Govern no creu que el punt fronterer sigui un obstacle, tot i que ho condiciona a la trobada amb l’Estat espa­nyol.

 
TREBALL SOBRE ECONOMIA DIGITAL I CIBERSEGURETAT
La trobada de les delegacions també va estar centrada en les polítiques digitals, una qüestió que ambdues administracions consideren estratègica. Per aquest motiu es va acordar la creació d’un grup de treball per trobar sinergies comunes en polítiques de transformació digital i innovació, així com en l’àmbit de la seguretat. El ministre Gallardo va indicar que Catalunya i Andorra comparteixen el full de ruta que marca l’economia digital com una eixa per diversificar i fer créixer l’economia, mentre que el vicepresident català, Jordi Puigneró, va mostrar “la voluntat d’esdevenir països connectats”, i es va referir a la connectivitat física i digital per “esdevenir territoris vertebrats, competitius i equilibrats”.
Etiquetes
  • #5 Schengen
    (24/09/21 16:52)

    L'aeroport que està en terreny català i espanyol pot portar el nom comercial que es vulgui com passa la propaganda dels aeroports Reus-Barcelona o Girona-Barcelona. Anomenar l'aeroport Andorra-La Seu a l'aeroport que es situa a Montferrer no el converteix en andorrà de facto i per tant la necessitat de controlar passaports com succeeix a l'aduana andorrana tenint en compte el tracta vigent d'Schengen ......... ummmmm Potser si volessin a Moscow, o la conxinxina o al Vietnam però a Paris, Lisboa, Oporto .........

    Respondre
  • #4 Schengen
    (24/09/21 16:46)

    el tractat Schengen també se'l passen pel forro catalans i govern central?? per què totes aquestes destinacions son dins de la EU i no fora, oi??

    Respondre
  • #3 Jaume
    (24/09/21 14:05)

    J. va dir..
    Encara que siguin vols dins de la UE, si hi ha passatgers que no són ciutadans de la UE, han de passar per control de passaports.

    Respondre
  • #2 J.
    (24/09/21 09:54)

    I perque han de controlar passaports per vols nacionals ??? Mes endavant per internacionals ok, pero ara ?

    Respondre
  • #1 Judith
    (24/09/21 07:43)

    Si si aneu posant pals a les rodes demanant bestieses i veureu com no agafa un vol ni el tato

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts