x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
polèmica religiosa

Suport del Govern al Lycée pel vel

L’executiu no considera discriminatori prohibir l’ús del hijab. Ha obert “un diàleg” amb el centre i amb la família que no porta els nens a l’escola
Alumnat del Lycée Comte de Foix.

Alumnat del Lycée Comte de Foix.

Alumnat del Lycée Comte de Foix.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/09/2021 a les 19:19
El Govern considera que “no hi ha discriminació de cap tipus des del punt de vista religiós” en el fet que el Lycée Comte de Foix hagi prohibit a una alumna del centre portar el vel islàmic dins del recinte escolar. Ho va assegurar ahir el portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, després de ser preguntat pels periodistes per una situació que ha acabat en una denúncia davant la policia contra el centre escolar per discriminació per part de la mare de l’alumna a la qual s’ha vetat l’ús del vel. La família ha anat més enllà i ha decidit que la nena i el seu germà bessó, d’onze anys, no vagin al Lycée, on estan escolaritzats. Un fet que succeeix des de la setmana passada.

Jover va explicar que el ministeri d’Educació ha posat en marxa el protocol d’absentisme per la situació dels dos alumnes i va assenyalar que des del Govern el que s’ha de fer “és un seguiment pro actiu” de la situació. “Educació està aplicant el protocol d’absentisme”, va insistir Jover, per afegir que el ministeri “fa l’acompanyament que es du a terme en qualsevol cas de famílies que puguin tenir alguna dificultat”.

El portaveu de l’executiu va explicar que des del ministeri s’ha obert una porta de diàleg amb la família i també amb el centre escolar. Tot i això, el ministre va descartar que el Lycée opti per permetre a la noia portar el vel islàmic dins del recinte escolar.

Respecte a la possibilitat que el ministeri d’Educació pugui oferir a la família com a solució un canvi de sistema educatiu, Jover va assegurar que ara per ara no és una opció que es prevegi. Aquesta alumna “porta molts anys escolaritzada” en el sistema educatiu francès i “no s’ha posar sobre la taula” l’opció de canviar. El ministre va recordar que a Andorra el sistema educatiu és de lliure elecció, però que per fer un canvi hi ha d’haver motius molt justi­ficats.

El Govern considera que el diàleg amb els pares dels dos alumnes s’ha de centrar a fer-los veure que qualsevol família que participa en una escola ha de respectar els reglaments interns del centre. Una clara referència al fet que el sistema educatiu francès deixa molt clar que és laic i que no estan permeses les grans ostentacions religioses com pot ser el cas del vel islàmic, així que tampoc es poden dur grans símbols d’altres creences com ara la cristiana o la jueva.

“El que ha de fer aquesta família és respectar el reglament intern de l’escola”, va insistir Jover, que no va voler indicar en què consisteix el diàleg amb els pares –“no sé si seria positiu donar detalls”–, més enllà de dir que se’ls explica el context de la situació i quin és i com funciona el protocol d’absentisme del ministeri d’Educació.

Preguntat per si és el primer cop que el Govern viu uns fets com aquests, Jover va indicar que no ho podria assegurar, però va matisar que en els anys en què va ser ministre d’Educació en el segon executiu demòcrata de Toni Martí, entre el 2015 i el 2019, “no ens vam trobar mai amb aquesta situació”.

Repreguntat sobre si el vet del Lycée Comte de Foix a l’ús del vel islàmic dins del recinte escolar es podia considerar discriminatori, el portaveu del Govern va tornar a insistir en una resposta negativa. A Andorra i als tres sistemes educatius “es fa promoció de la diversitat cultural en tots els seus aspectes. Els tres sistemes educatius ho posen en valor”. En el cas del francès, va afegir el ministre, “el Lycée promociona els valors de la laïcitat del sistema educatiu prohibint aquests símbols”. I va insistir que “qualsevol família” ha d’acceptar les normes que tenen els centres, ja que en matricular els fills ja hi ha una “acceptació tàcita” d’aquest reglament.

Jover va voler concloure el debat de manera molt contundent. “No hem de confondre la promoció de la diversitat amb l’ostentació de motius religiosos”, va assenyalar el portaveu del Govern.

Respostes
No discriminació

El portaveu del Govern considera que prohibir l’ús del vel islàmic, o altres símbols religiosos, dins del recinte escolar del Lycée no és discriminatori.

Diàleg obert
El ministeri d’Educació ha obert un diàleg amb la família dels dos escolars per fer-los entendre que han d’acceptar el reglament del centre educatiu.

Canvi de sistema
Jover recorda que la noia d’11 anys porta molts anys escolaritzada al sistema francès i que no es preveu ara per ara cap canvi.
Veure’n més
49
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts