x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
acords del consell de ministres

Pròrroga automàtica per un any dels lloguers que finalitzin el 2022

Es desafecten els contractes que es van allargar el 2019 sempre que les dues parts acordin prolongar-los cinc anys amb un augment màxim del 10%
Els lloguers que finalitzin el 2022 es podran prorrogar automàticament.

Els lloguers que finalitzin el 2022 es podran prorrogar automàticament.

Els lloguers que finalitzin el 2022 es podran prorrogar automàticament.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/09/2021 a les 11:04
El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei que permetrà prorrogar de manera automàtica els contractes de lloguer de pisos que finalitzin l’any vinent. Amb el nom de projecte de llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu, un cop el Consell General aprovi el text, els contractes de lloguer s’ampliaran per un any amb un augment de preu que no podrà superar l’IPC del 2022.
La part llogatera no podrà demanar la pròrroga quan la propietat cedeixi la finca al Govern per a usos socials o quan es vulgui recuperar l’immoble per a ús propi o familiar de fins a segon grau de consanguinitat, d’adopció o afinitat. L’ús propi o la cessió de l’habitatge previstos en aquest apartat han de ser per a un període mínim de cinc anys.


A més, en el nou projecte de llei es manté l’excepció a la pròrroga si la renda de lloguer de l’habitatge supera l’import de 1.500 euros. Aquest import es refereix exclusivament al preu de l’habitatge i resten exclosos del seu còmput el preu de places d’aparcament o de subministraments. Com a novetat, s’ha introduït la possibilitat de resoldre el contracte d’arrendament perquè s’hagin de fer obres per motius de seguretat, salubritat i higiene de l’edifici incompatibles amb l’ocupació de l’habitatge. Han de ser obres derivades del deure de conservació de la propietat que afecten la seguretat, la salubritat i la higiene. S’exigirà la presentació de la llicència d’obres i que els treballs arrenquin abans dels sis mesos posteriors a la finalització del contracte de lloguer.


D’altra banda, el text preveu que els contractes de lloguer que van ser prorrogats legalment el 2019 puguin quedar fora de la pròrroga acordada per al 2022 si es compleixen diverses condicions. Es podran desafectar sempre que es formalitzi un nou contracte de lloguer a favor de la persona que ja ocupa la vivenda, acceptat de mutu acord per les dues parts, amb una durada mínima de cinc anys, i es regularitzi la renda de lloguer, si escau, en un 10% com a màxim respecte a l’actual. En el cas que no s’arribi a un acord entre les parts o no es respectin les condicions establertes per desafectar el contracte, la part arrendatària podrà exigir la pròrroga legal del contracte durant un any més.


Augment del salari mínim

El projecte de llei també estableix l’increment per al 2022 del salari mínim, que passarà dels 1.121 euros mensuals als 1.157. Aquest augment fa que s’incrementin les pensions de solidaritat de la gent gran i de persones amb discapacitat, ja que estan indexades al sou mínim. Creixen un 3,2% les pensions de la CASS que tinguin un import brut inferior al salari mínim.


 
EL PREU DELS ARRENDAMENTS 'ASSEQUIBLES' SERÀ UN 25% INFERIOR AL DEL MERCAT
El projecte de llei aprovat ahir pel Govern a proposta del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, regula les condicions essencials dels pisos de preu assequible. El text defineix el preu assequible com la renda de lloguer igual o inferior a l’aprovada amb aquesta finalitat pel Govern, a proposta del ministeri responsable de l’habitatge, prenent com a referència les dades relatives al fitxer de dades dels contractes d’arrendament d’habitatges que, en qualsevol cas, serà un 25% inferior a la del mercat. Al text s’estableix que el Govern ha d’aprovar el procediment per calcular el preu assequible de les vivendes de lloguer i els requisits d’accés a l’habitatge de preu assequible mitjançant reglament. Preguntat sobre si els lloguers més alts podrien afectar la mitjana amb què es calcularà el preu assequible, Filloy va admetre que hi pot haver una desviació però que existeixen altres ajuts.

+
Taxis adaptats

El Govern ha aprovat l’adjudicació de tres llicències de taxi ordinari interurbà especialitzat en taxi adaptat per a persones amb discapacitats o amb mobilitat reduïda.

Ampliació del renova
Renova, el projecte d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i en favor de la transició energètica dels immobles, s’ha decidit ampliar amb una disponibilitat pressupostària de 300.000 euros més, sumant-los al milió i mig disponibles a l’inici del programa.

Economia circular
A concurs el disseny i producció d’una campanya de comunicació sobre la Llei d’economia circular.

Escola de canillo
Adjudicats per 60.829 euros els treballs de reposició del paviment del pati de l’escola de Canillo pel mal estat.

Obres a la CG-4
La restauració d’una cuneta que va des del quilòmetre 8,2 de la CG-4 fins a la cruïlla de la carretera de la Caubella, al revolt conegut com dels Amorriadors, s’ha adjudicat per 73.837 euros.

‘La cultura no s’atura’
Aprovada l’adjudicació definitiva per a la creació, producció i execució d’una campanya de comunicació del projecte La Cultura no s’atura.

Drenatges a la CG-2
Treballs de restitució del drenatge transversal al quilòmetre 24,4 de la CG-2.
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts