HABITATGE

Pròrroga dels lloguers que vencin el 2022

La part arrendatària podrà exigir la renovació del contracte un any més i el preu només podrà incrementar-se d'acord amb l'IPC

El ministre Jover i Filloy durant la roda de premsa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d'arrendament d'habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu, segons ha explicat el ministre de Territori i Habitatge,VictorFilloyen la roda de premsa d'aquest dimecres posterior al consell de ministres.

Filloyha especificat que aquest Projecte de llei preveu una pròrroga d'un any en els contractes d'arrendament d'habitatges que vencin durant el 2022. El que suposa que la pròrroga forçosa jaexistentes recupera i en aquest cas la part arrendatària podrà exigir la renovació del contracte un any més i el preu del lloguer només podrà incrementar-se d'acord amb l'Índex de Preus de Consum (IPC).

Tot i això, en el text es mantenen les excepcions dels anys anteriors a la mencionada pròrroga del 2022´. Així doncs, la part llogatera no podrà demanar-la quan la propietat cedeixi la finca al Govern per a usos socials o quan es vulgui recuperar l’immoble per a ús propi o familiar de fins a segon grau de consanguinitat, d’adopció o afinitat. L’ús propi o la cessió de l’habitatge previstos en aquest apartat han de ser per a un període mínim de cinc anys. A més, en aquest nou projecte es mantél’excepció a la pròrroga si la renda de lloguer de l’habitatge supera l’import de 1.500 euros. Aquest import es refereix exclusivament al preu de l’habitatge i resten exclosos del seu còmput el preu de places d’aparcament o de subministraments.D'altra banda s'ha introduït una nova excepció al text: la possibilitat de resoldre el contracte d'arrendament perquè s'hagin de fer obres per motius de seguretat, salubritat o higiene incompatibles amb l'ocupació de l'habitatge.

Una de les novetats d'enguany, segons ha explicat el ministre, contempla que els contractes de lloguer que van ser prorrogats legalmentel 2019 puguin quedar fora de la pròrroga automàtica exceptequehi hagi un pacte entre les parts. Concretament, es desafecten els contractes sempre que es formalitzi un nou contracte de lloguer a favor de la persona que ja ocupa l'habitatge, acceptat de mutu acord per les dues parts, amb l'obligatorietat de formalitzar un nou contracte d'arrendament amb una durada mínima de 5 anys i incrementar la renda un màxim d'un 10% de l'actual. Així mateix, si no s'arriba a un acord entre les parts, la part arrendatària pot exigir la pròrroga per un any més.

tracking