balanç des de l'any 2018

Govern imposa 35 multes a habitatges d'ús turístic per incomplir la llei

Un allotjament sense número de registre és la infracció amb diferència més constatada

Turistes amb maletes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dimecres el BOPA feia pública la sanció a un ciutadà per promocionar al portal Wallapop una nau industrial reconvertida suposadament en allotjament turístic sense tenir la cèdula d’habitabilitat i, òbviament, tampoc registre com a habitatge d’ús turístic (HUB). Aquesta multa, de 3.900 euros i que es va publicar al BOPA perquè el Govern no ha pogut localitzar l’infractor, fa part de les 35 que l’executiu ha posat des de l’any 2018, quan va entrar en vigor la nova normativa de regulació dels allotjaments turístics.

En total, des de llavors, s’han obert 41 expedients sancionadors i el 2020, malgrat l’aturada que va suposar la pandèmia, ha estat el més prolífic: se’n van obrir 23. No tots els expedients acaben en sanció, però. En el període se n’ha arxivat 6 i n’hi ha un més que està en fase d’instrucció. La infracció més constatada és la de tenir constància d’allotjaments que operen malgrat no estar degudament registrats com a HUB. Ha estat el motiu de 37 expedients i la falta deriva en una sanció econòmica de 3.000 euros.

En la informació facilitada pel Govern consta l’expedient i posterior sanció imposada al responsable de la nau industrial reconvertida, a més d’una sanció de 3.000 euros a una empresa de gestió d’habitatges d’ús turístic per “sobreocupació” en un allotjament; una de 900 euros, també imposada a una empresa explotadora, per brutícia i manca d’higiene en un dels seus allotjaments, i, finalment, la més quantiosa, de 4.800 euros per diverses deficiències en un habitatge d’ús turístic: no tenir número de registre, alterar les condicions que han donat al registre i usar publicitat enganyosa.

Un dels objectius de la nova normativa ha estat el de fer aflorar pisos turístics que operaven de manera il·legal. Per això, també es fan rastrejos en pàgines web especialitzades per localitzar aquells que es promocionen sense que a l’administració li consti la seva existència.

L'ESTADÍSTICA

41 Expedients

Des de l’any 2018 el Govern ha imposat 41 expedients per incomplir la normativa, però 6 s’han arxivat.

No tenir registre

La majoria d’expedients (37) estan motivats per allotjaments que no estan degudament registrats.

Multa de 4.800 euros

La sanció més elevada sumava diferents faltes: no tenir registre, alterar les condicions que van donar lloc al registre i publicitat enganyosa.

tracking