rEPORTATGE

Dues Rússies van a les urnes

L’oficina consular de Rússia a Andorra va celebrar ahir les eleccions a la Duma replicant el doble relat que conviu a Moscou.

El col·legi electoral rus a Andorra.Adrià Esteban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 3.586 quilòmetres que separen Escaldes-Engordany de Moscou ahir es van poder recórrer a peu. Només feia falta acudir al carrer Santa Anna, on té la seu la franquícia andorrana de la immobiliària de luxe Sotheby, per teleportar-se a la jornada electoral que es va viure ahir a la Duma. A l’entrada, un rètol desplegable anunciava l’oficina del cònsol honorari de la Federació de Rússia, càrrec que ostenta Narcís Socías des d’aquest estiu, en substitució de l’històric Joan Tomàs. A l’aparcament, tres vehicles Volkswagen amb matrícula del cos diplomàtic estacionats. Un cop a l’interior, control de temperatura facial i registre de dades personals (telèfon i número de cens) -per verificar?- la identitat de l’autor d’aquest reportatge, que no està de més recordar que no és un elector d’aquests comicis.

Tres individus enviats pel Kremlin donen la benvinguda a una sala presidida per la bandera nacional i curosament decorada per a l’ocasió. “Hem organitzat segons les nostres regles que ens han arribat des de Moscou sobre com hem d’organitzar el col·legi electoral per complir amb totes les formalitats d’un col·legi electoral de Rússia”, declara Alexander Korchagin, conseller polític de l’Ambaixada de Rússia a Espanya. A Andorra hi resideixen uns 600 ciutadans de nacionalitat russa, dels quals n’esperaven rebre un centenar per exercir el dret a vot. Curiosament, una d’elles és una ciutadana que confessa que aquest serà el darrer cop que podrà votar perquè ha de renunciar a la nacionalitat russa a l’haver adquirit l’andorrana.

En paral·lel, quan Korchagin i els seus dos camarades acaben l’explicació sobre el funcionament del sistema electoral a Rússia, un quart home -que havia romàs en silenci al fons de la sala durant tota l’estona- s’acosta a aquest periodista disposat a interrompre la festa de la democràcia russa. Ell és Arsenni Maximov i assegura ser “l’observador independent d’un partit de l’oposició russa”, concretament de la formació socioliberal Yabloko.

-(Periodista): Tenen sospites de la legitimitat dels vots?

-(Maximov): Sí, clar, com sempre a Rússia.

-P: Són freqüents les irregularitats?

-M: Cada elecció és un teatre. Hi ha molta falsificació, les normes no es segueixen, és un desastre.

-P: Posi’m un exemple.

-M: Ui, hi ha una enciclopèdia. A San Petersburg hi ha un diputat del nostre partit que per treure’l vots han creat dos dobles d’ell.

-P: Com?

-M: Sí, sembla de ciència-ficció, però és real. Hi ha dos dobles que també participen en les eleccions amb el seu nom per dividir els vots. Per això no sé si té sentit.

-P: El que?

-M: El que estic fent. La maquinària del poder és tan forta que és molt difícil poder fer alguna cosa.

-P: I en aquest col·legi electoral tot està bé?

-M: Bé, per ara sí, més o menys.

tracking