debat d'orientació política

La majoria rebutja totes les propostes de l'oposició per la còpia

Els grups de la majoria voten en contra de les accions basades en el discurs de López

La cambra va votar ahir les propostes de resolució.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La darrera sessió del debat d’orientació política no es va poder desvincular de la polèmica que va esclatar dijous arran del plagi del discurs del PS. La majoria no va perdre l’oportunitat de retreure a la formació l’error i va rebutjar totes les propostes que van fer els socialdemòcrates basades en el text plagiat del programa de Más País. Tot plegat es va acabar traduint en només cinc propostes de resolució aprovades de les dotze que inicialment s’havien presentat.

El to més dur el va emprar el conseller general de CC Carles Naudi, que va afirmar que va argumentar que la majoria no podia donar suport a la demanda de modificació de la Constitució que va fer Judith Salazar per incloure un prisma verd i ecològic a la Carta Magna. Naudi va afirmar que la negativa es basava sobretot “en la forma i no en el fons” i a partir d’aquí va desglossar gairebé frase per frase la proposta socialdemòcrata sense perdre ocasió de parlar del plagi. “La seva proposta de resolució diu ‘atès l’Acord Verd que hem proposat els socialdemòcrates’ i aquí també s’hi podria afegir l’acord de Más País”. “Si estiguéssim en el món esportiu estaríem ja desqualificats i si fos un examen ens haurien suspès”, va exemplificar. A més, Naudi va llegir un article de la Constitució per demostrar que ja s’inclouen alguns dels aspectes que demanava el Partit Socialdemòcrata. “La seva proposta no té en compte la nostra Constitució, no sé si perquè quan l’han preparat han tingut en compte una altra Constitució. No podem adoptar un copiar i enganxar d’altres programes”, va sentenciar el conseller general de CC.

Tampoc es va acceptar la proposta d’encomanar al Govern la viabilitat de l’arribada del ferrocarril perquè també es basava en l’Acord Verd. El conseller Marc Magallón va argumentar que “des del punt de vista formal no ho podem acceptar, ara bé des del punt de vista de contingut ja fa temps que hi treballem”. Una situació similar es va produir en la demanda de Susanna Vela per incrementar els recursos destinats a la cultura. El liberal Ferran Costa va exposar que “ja superem amb escreix els números que planteja el PS” i va etzibar que “calen polítiques del país”.

Tampoc va tirar endavant la petició de Carine Montaner per instar el Govern a signar el conveni d’Oviedo perquè la majoria va explicar que ja s’hi està treballant. La majoria va rebutjar també l’increment del salari mínim fins al 60% del salari mitjà, tal com demanava el PS, argumentant les dificultats per les quals passen ara mateix les empreses. Amb tot, Enseñat va avançar que el salari mínim s’incrementarà “de manera clara” per sobre de l’IPC.

El que sí que va tirar endavant va ser la proposta de terceravia de crear un òrgan de treball en un màxim d’un més per debatre el marc fiscal, amb la implicació dels comuns, el Consell i el Govern. Així mateix, tots els grups parlamentaris van estar d’acord en la proposta de DA per adequar les proves per accedir al món laboral tant en l’àmbit públic com privat per a les persones amb discapacitat.

Per assentiment també es va aprovar la proposta del PS d’encomanar a Govern que la llei d’infermeria entri a tràmit parlamentari abans d’acabar el primer semestre del 2022, així com demanar que s’acceleri amb la implementació de les accions que preveu la llei de transició energètica i millorar els horaris del transport públic abans del 2023. A proposta dels liberals i amb el suport de tot l’arc parlamentari, s’encomanarà un projecte per acompanyar el sector privat en la digitalització.

A FAVOR

Accés laboral

S’adequaran les proves per accedir al mercat laboral per a persones amb discapacitat.

Llei d’infermeria

S’encarrega al Govern que tingui enllestida la llei el primer semestre del 2022.

Medi ambient

Demanen accelerar la implementació de les accions de la llei de transició energètica.

Marc fiscal

Es crearà un grup per debatre sobre el marc fiscal.

Digitalització

S’ajudarà les empreses en la digitalització.

EN CONTRA

Conveni d’Oviedo

Rebutgen encomanar la signatura del conveni d’Oviedo perquè ja s’hi està treballant.

Apujar el salari mínim

El PS proposa apujar el salari mínim al 60% del salari mitjà. La majoria creu que ara no és el moment.

Ferrocarril

La viabilitat del ferrocarril es descarta per estar basada en l’Acord Verd.

Constitució

La reforma basada en l’Acord Verd queda descartada.

tracking