x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
polèmica al consell

El PS tanca files amb López

Consellers i membres del partit afirmen que no es qüestiona el lideratge i atribueixen l’error a l’assessor de comunicació
Judith Salazar i Pere López de peu als seus escons, ahir

Judith Salazar i Pere López de peu als seus escons, ahir

Judith Salazar i Pere López de peu als seus escons, ahir

Fernando Galindo
El president del grup socialdemòcrata responent a les preguntes de la premsa.

El president del grup socialdemòcrata responent a les preguntes de la premsa.

El president del grup socialdemòcrata responent a les preguntes de la premsa.

Fernando Galindo
Actualitzada 18/09/2021 a les 11:04
La polèmica sorgida després que el conseller Ferran Costa destapés que el PS havia plagiat el discurs de Más País ha deixat ben tocats els socialdemòcrates. La formació intenta refer-se del cop i no amaga que la situació ha sigut “molt desagradable”. Diverses veus del partit, però, asseguren que no s’estan replantejant un canvi de lideratge i que donen ple suport al seu president, Pere López, perquè la decisió de tirar endavant amb el discurs “va ser consensuada”. Així mateix, afirmen que desconeixien que el contingut havia estat copiat i carreguen contra el ja cessat assessor de comunicació del partit.

En aquest sentit, la consellera general Susanna Vela va indicar ahir que han rebut “molt suport” per part de l’executiva del partit i això “reconforta”. Amb tot, va reconèixer que “això no treu el disgust però ara hem de mirar endavant”. Vela va avançar que la formació seguirà defensant el plantejament de transició ecològica per convicció i va deixar clar que “no s’està parlant de cap canvi de lideratge, al contrari”. En la mateixa línia es va expressar la consellera i també vocal de l’executiva del PS, Judith Salazar, que va explicar que la formació va decidir abans de l’estiu canviar el format del discurs que farien en el debat d’orientació política i fer un “relat únic escrit només per unes mans” per mantenir la coherència de redacció. Cap parlamentari, però, va detectar que el text final que se’ls va presentar era copiat. En tot cas, Salazar va deixar clar que “se’ns va passar a tots” i “va ser una decisió de tots”. Per tant, “ningú carrega contra el Pere [López]”.

A través de les xarxes socials el vocal de l’executiva Joao de Melo també va mostrar el seu suport als companys del grup parlamentari. “Estic d’acord que ha sigut un error que s’hagi copiat un discurs. Tanmateix, estic d’acord. Encara que sigui una còpia, el que hi diu representa els nostres valors en aquest sentit. No penso que n’hàgim de fer un gra massa. Ja sabem que n’hi ha que en voldran treure rèdit”, va piular ahir.

El tuit del dia, però, el va protagonitzar el líder de Más País, Íñigo Errejón, que es va fer ressò de la polèmica i va ironitzar sobre els fets. El polític espanyol va fer la publicació en resposta al tuit que Liberals va publicar dijous, puntualitzant: “¡No se enfaden! La transición ecológica no tiene copyright.”

López, de fet, ja havia descartat dimitir al matí quan va ser preguntat pels periodistes. El president del PS va exposar que “a través dels canals interns del partit s’han explicat els fets succeïts i fins ara he tingut missatges de suport i de comprensió, i no hi ha cap comentari en relació amb una dimissió”. El parlamentari del PS va assegurar que “no hem de confondre les coses”, i va insistir que la política del grup girarà al voltant de l’eix de l’Acord Verd, “que no és propietat de ningú”. “Segurament les formes no han estat les adequades, no ens sentim còmodes amb el que ha succeït però això no ens ha de despistar del que és important, que és el fons, la proposta política que plantegem”, va considerar.

López va admetre que “és evident que hi havia la voluntat d’inspirar-se en determinades polítiques o idees, com la de la transició ecològica”, i va matisar que “es va encarregar fer un discurs que recollís aquesta proposta”. “Lamentem que el contingut d’alguns dels paràgrafs que es van llegir ahir no és el que ens hauria agradat”, va reconèixer, tot afegint que “les explicacions estan més que donades”. “La idea va sortir del grup i es planteja l’enfocament que se li vol donar”. Després, va afegir, “la feina la fan les persones que treballen amb nosaltres”, fent referència a l’assessor de comunicació. El que va passar “és que no vam tenir prou cura amb les paraules que es van fer servir”.

La majoria, molt crítica
Els grups de la majoria van reaccionar ahir a les disculpes de López, en què es va limitar a afirmar que “el grup parlamentari socialdemòcrata vol manifestar que lamentem part del discurs que ahir es va pronunciar”. Les disculpes no van convèncer dl cap de Govern, Xavier Espot, que va considerar que “no han estat a l’altura”. Amb tot, no va voler posar llenya al foc i va afirmar que “no crec que hagi de dimitir. L’error és humà”. El liberal Ferran Costa va ser més bel·ligerant i va comparar les disculpes del socialdemòcrata amb les del rei emèrit espanyol, Joan Carles I. “Són un trist lament que em sona al del rei emèrit”, va declarar. Costa també va considerar que l’afer crea una “crisi de credibilitat important si realment només saben tallar i enganxar d’un altre partit”. Al seu entendre, és “una falta de respecte intolerable”.


Molt crític va ser també el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, que va reiterar que “cap proposta del discurs era seva”, i va considerar que la formació necessita fer “una reflexió interna”. Tot plegat, va opinar, reforça la feina que estan fent els partits de la majoria. Per la seva banda, el conseller de Ciutadans Compromesos Carles Naudi va qüestionar si el PS “s’ha pres seriosament el debat”, fent referència al plagi, i va deixar clar que un fet així “deixa una taca al currículum i fa dubtar de com es treballen els temes”.
Etiquetes
  • #39 López
    (18/09/21 16:46)

    Iñigo E. va dir..
    Lo sé gracias, pero nadie lo valora adecuadamente. Oye, tienes uno para dimisiones???

    Respondre
  • #38 Al menys heu mirat el debat
    (18/09/21 16:39)

    Sempre passant dels debats al sofa fent zapping.. ni que sigui x mais peis al menys ara heu siguit una mica el debat

    Respondre
  • #37 estevet
    (18/09/21 16:36)

    Com si els altres polítics fossin angelets lliures de culpa...
    S'hauria d'aplicar la dita "Qui estigui lliure de culpa, que llanci la primera pedra". Però alhora representa la nostra societat moderna: a la posta esperant l'error aliè per menysprear, delectar-se i ridiculitzar el contrincant. Fent omissió dels seus propis defectes, això sí.

    Respondre
  • #36 Iñigo E.
    (18/09/21 16:24)

    Es un buen discurso. Sigue así que tengo muchos. Ánimo!

    Respondre
  • #35 paletos
    (18/09/21 16:04)

    politiquillos d pandereta
    aixo q tenen vides molt intenses

    Respondre
  • #34 López
    (18/09/21 15:51)

    "Españoles, quiero decir que lo siento y no lo volveré a hacer más..."
    ah, que ja ho ha dit algú abans?? Ondia!

    Respondre
  • #33 Quina barra
    (18/09/21 15:30)

    Joan el kharma va dir..
    Bon cap de setmana vosaltres, visquent de la padrina.

    Respondre
  • #32 David
    (18/09/21 15:23)

    Quina mena de credibilitat te ara aquest personatge. Si resulta que la culpa es de l'assessor vol dir que no te cap mena de criteri, no ha fet cap aportació i s'ha passat tot aquest temps llegint el que li posaven davant dels morros..

    Respondre
  • #31 Angelito
    (18/09/21 15:17)

    PS. No teniu vergonya. Treballeu a la privada colla d'aprofitats

    Respondre
  • #30 Joan el kharma
    (18/09/21 15:00)

Veure’n més
39
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts