TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Debat d'orientació política

'Más PS'

Relat de la successió de fets des que Ferran Costa s’adona del plagi socialdemòcrata fins que el fa públic davant del Consell General.

Ferran Costa exhibint el document de Más País durant la seva intervenció.LIBERALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dia de Meritxell, un cop va cloure el discurs de la síndica general, Roser Suñé, els diferents presidents dels grups parlamentaris van comparèixer davant dels mitjans de comunicació per reaccionar a la intervenció de la màxima autoritat del Consell General. Tots ells van valorar, amb més o menys diplomàcia, el discurs de Suñe sense sortir del guió previst. Bé, tots excepte el president del grup parlamentari del PS, Pere López, que va aprofitar l’altaveu mediàtic per fer èmfasi en la importància del debat d’orientació política. “Ha sigut un discurs amb un to bastant pla, no hi ha massa cosa a dir. Per nosaltres el que es presenta com a molt important és la setmana que ve amb el debat d’orientació política [...], l’hem estat preparant i presentarem les nostres propostes i la visió de cap a on ens sembla que el país ha de tirar [...], nosaltres hem fet la nostra feina pel debat més important de l’any i és amb aquesta voluntat que hem estat treballant aquest estiu”.

Davant d’aquests prolegòmens, el més natural era, com a mínim, mostrar-se expectant al contingut de les propostes que els socialdemòcrates anaven a exposar ahir a la Cambra. Així doncs, el fil conductor del discurs de López es va centrar en l’ecologisme i en la necessitat de no posposar les accions per fer front a l’emergència climàtica.

Una declaració de principis molt lloable però que, a ulls del lingüista Ferran Costa, va aixecar certes sospites, fins al punt que va anotar a la seva llibreta que el discurs “l’havia fet algú de fora”. No tant pel fons, sinó per la forma. Així doncs, aprofitant que la sessió es va suspendre pels volts de les 13.00 hores i no es reprenia fins a les 17.00 hores, el dirigent liberal i el seu equip de comunicació van realitzar un exercici de fact-checking al més pur estil Newtral fins adonar-se que tenien dinamita entre les mans. L’estupefacció anava in crescendo a cada fragment que trobaven traduït literalment del castellà al català amb la mera substitució de la paraula España per Andorra de l’avançament del programa electoral amb el qual Más País va concórrer als comicis del 2019. A partir de llavors, a correcuita, els liberals van preparar el torn de rèplica de Costa reservant per al seu darrer minut d’intervenció –que justament precedia el de López– la detonació de l’explosiu.

La sessió es va reprendre amb absoluta normalitat i un cop finalitzat el torn de rèplica del cap de Govern, i lògicament aliè al que s’estava cuinant a les files liberals, l’encara assessor socialdemòcrata va acostar-se a la tribuna de premsa per pronunciar una funesta frase que minuts després se li giraria en contra. “Hem guanyat el debat”, pronosticava. A ningú se li escapen les successives espurnes que han saltat durant aquesta legislatura fruit del divorci entre socialdemòcrates i liberals posterior a les eleccions generals del 2019, així que a Costa, diguéssim, no li va tremolar gaire la veu en fer de domini públic la troballa. Com si els seus braços estiguessin articulats per una marioneta, va alçar el document del PS i el de Más País a mesura que intercalava la traducció simultània. A l’hemicicle, contingudes rialles a la bancada del Govern i de la majoria, mentre que rostres hieràtics entre els consellers socialdemòcrates, alguns d’ells, segons les fonts consultades, desconeixedors del copy & paste del discurs de la seva formació.

Torn de López, que no fa cap referència a l’acusació de plagi en la intervenció i torna a asseure’s al seu escó sense deixar de mirar el mòbil. Ara parla Carles Enseñat, que pregunta a López si el fet d’anomenar-los dreta conservadora “també surt d’un programa electoral espanyol”, essent aquesta l’única frase d’acarnissament que s’escoltarà durant el ple. Acte seguit, López abandona l’hemicicle i es reuneix d’urgència a les escales del Consell amb l’assessor per comentar la jugada i, suposadament, preparar la següent intervenció. Aquest cop, visiblement més nerviós, també opta per guardar silenci i prossegueix la dúplica com si res hagués passat al seu voltant. I s’acaba la sessió, defugint de la premsa. Avui, tercera i última jornada del DOP.

tracking