x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Debat d'Orientació Política

López copia Más País

Costa evidencia el plagi del discurs socialdemòcrata llegint en seu parlamentària el document amb el qual Íñigo Errejón es va presentar als comicis espanyols
Costa destapa el plagi de López del programa d'Iñigo Errejón

Costa destapa el plagi de López del programa d'Iñigo Errejón

Costa destapa el plagi de López del programa d'Iñigo Errejón El president de L'A alerta que la intervenció del PS és un calc del document amb el qual Más País es va presentar als comicis espanyols del 2019

cONSELL gENERAL
Ferran Costa i Pere López ahir, en un moment del debat d'orientació que s'ha complicat per als socialdemòcrates.

Ferran Costa i Pere López ahir, en un moment del debat d'orientació que s'ha complicat per als socialdemòcrates.

Ferran Costa i Pere López ahir, en un moment del debat d'orientació que s'ha complicat per als socialdemòcrates.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/09/2021 a les 11:09
D’acusar-lo d’utilitzar el debat d’orientació política per presentar un programa electoral a fer-ho de plagiar-lo literalment d’una proposta del partit espanyol Más País. El discurs realitzat ahir pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va rebre una bona bufetada quan el seu homòleg liberal, Ferran Costa, va destapar que es tractava d’una còpia del document Un acuerdo verde para España amb què Iñigo Errejón es va presentar als comicis espanyols del 2019. La proposta es basava en un Acord Verd com a línia mestra per al futur del país, amb la voluntat de convertir la transició ecològica en la “columna vertebral” de l’economia. Les primeres conseqüències no es van fer esperar i poc abans de les deu de la nit el PS va comunicar el cessament del seu assessor de comunicació.

El debat va viure un gir quan Costa, amb el programa de Más País a la mà, va començar a llegir literalment fragments de les propostes d’Errejón i de López en els quals l’únic que canviava era l’idioma emprat. Una intervenció que el liberal va concloure afirmant que “ens ha llegit íntegrament un avançament del programa electoral de Más País. La coincidència no són dues o tres paraules, són totes i cadascuna de les frases que he ressaltat. No tenint ni discurs propi, creu realment que està legitimat per ser cap de Govern?”.

En les seves intervencions posteriors, el líder socialdemòcrata va optar per no respondre a l’acusació de plagi i un cop acabat el debat, va defugir fer declaracions a la premsa més enllà del torn que fan sempre tots els presidents de grup a la televisió nacional.

DESCOL·LOCATS
I és que si bé al matí era el Govern i els grups de la majoria els que havien quedat descol·locats amb un discurs de Pere López innovador i defugint de la crítica sistemàtica, a mitja tarda era el PS qui no sabia on posar-se. El mateix cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer que el seu primer discurs “m’ha desconcertat molt” i fins i tot va admetre no estar tan “preparat” per donar-li resposta. També els responsables dels grups parlamentaris de la majoria es van mostrar sorpresos pel canvi de to del discurs inicial del PS i van celebrar la proposta basada en el medi ambient tot remarcant que algunes de les idees que s’hi incorporaven ja s’estaven treballant, com ara la prohibició dels plàstics d’un sol ús o l’aposta per l’economia circular.


L’acusació de Ferran Costa, però, va capgirar els papers i tot i que López va intentar reconduir la situació fent cas omís a la intervenció del conseller liberal i retornant al discurs de la crítica cap a la gestió de l’executiu, la notícia sobre el plagi ja no es podia discernir del debat. Malgrat que ni els grups de la majoria ni tampoc el líder de Govern van aprofitar el benentès per fer sang, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, no va poder evitar, amb un somriure sota el nas, posar una mica més de llenya al foc. “El senyor López ens acusava de ser la dreta conservadora. No sé si aquest discurs i aquest concepte de dreta conservadora també l’ha tret d’algun programa electoral espanyol”, va ironitzar.


“VERGONYA ALIENA”

Els grups parlamentaris es van referir a la polèmica davant dels mitjans de comunicació un cop donada per acabada la sessió. Tots, a excepció de López, que després de la ronda de decla­racions davant de la televisió pública va marxar sense atendre la resta de periodistes. El socialdemòcrata va excusar-se indicant que la seva proposta estava “inspirada” en el document publicat per les Nacions Unides el 2009 anomenat Green New Deal. L’informe “conté el que nosaltres avui hem recollit i que ha servit també a altres partits per inspirar-se”, va explicar.

Les explicacions no van convèncer els grups parlamentaris, que fins i tot van confessar sentir “vergonya aliena”. “Si agafes un nen de deu anys copiant al col·le li poses un zero i si agafes un estudiant d’universitat l’expulses directament”, va exemplificar Enseñat, a més d’agregar que, “en canvi, aquí veus que es fa un plagi d’un programa electoral que no és ni d’Andorra i no té ni conseqüències”. “Evidentment no podem censurar el que fa un altre grup però no pot quedar com si no hagués passat res. Venir aquí i vomitar el programa electoral pensat per un altre partit d’un altre país és molt greu”, va sentenciar. No és que se m’escapi el riure, és que tenia vergonya aliena”, va finalitzar. També s’hi va referir el cap de Govern, que tot i admetre que “tothom es pot equivocar” va indicar que “són uns fets que com a mínim mereixen una explicació i és veritat que avui no l’ha donat”.

El responsable de destapar el plagi va lamentar que el debat s’acabés centrant en aquesta qüestió i va considerar que López “fa un flac favor als seus companys de grup parlamentari, a tot el seu electorat i és una manca de respecte a aquesta institució perquè avui no s’ha permès fer el debat que tocava”.
Veure’n més
53
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts