Debat d'orientació política

El debat tradicional

Darrere l’eclipsi provocat per la notícia del plagi del PS es van articular, o com a mínim es va intentar, les rèpliques al discurs d’Espot amb les vacunes i Europa com a protagonistes.

El cap de Govern, Xavier Espot.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat d’orientació política va quedar ahir eclipsat per la polèmica del plagi del discurs de Pere López. Darrere la controvèrsia, però, treien el cap com podien els discursos més tradicionals. Entre les qüestions més repetides van guanyar protagonisme les vacunes, la recuperació econòmica, els elogis habituals dels grups de la majoria cap al Govern i la reiterada demanda de terceravia perquè s’elaborin informes sobre l’impacte de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Ja fa mesos que la consellera general no adscrita, Carine Montaner, s’ha alçat com la veu més crítica del parlament en la gestió de la pandèmia i també amb la vacunació. Ahir no va ser una excepció i el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, no va perdre l’oportunitat de respondre-li. En el seu primer discurs, el polític encampadà va fer una crida a la població que encara no s’ha vacunat perquè s’apunti a la plataforma. “Si Andorra en aquests moments albira la llum és gràcies a aquest exercici de responsabilitat col·lectiva”, va afirmar. En aquest sentit, va dubtar de les “finalitats més que discutibles” dels que tenen responsabilitats polítiques i posen en dubte els beneficis de les vacunes. “Els que tenim responsabilitats polítiques hem de ser rigorosos i curosos”, va deixar clar fent referència a Montaner malgrat no citar-la directament. Costa va ser especialment crític en aquest punt i va assegurar que “segons quines ximpleries que hem pogut escoltar en contra de les campanyes de vacunació només poden ser motivades per la ignorància o un afany de populisme”.

El cap de Govern també li va dedicar uns minuts per rebatre el seu diagnòstic “completament oposat al consens internacional i a la comunitat científica”. “No soc metge i crec que vostè tampoc, però el meu Govern i jo hem actuat amb el màxim rigor i mai hem intentat suplantar el rol dels científics”, va sentenciar.

Per la seva banda, el president de terceravia, Josep Pintat, va insistir en la necessitat d’elaborar un estudi sobre l’impacte de l’acord d’associació amb la Unió Europea i va demanar al Govern que sigui actiu en les negociacions. Pintat va acusar l’executiu de “demagògia per aparentar que alguna cosa es mou quan en realitat no hi ha cap avenç”. “La veritat és que se’ns està arrossegant cap a un destí desconegut, un paradís fictici, com en el mite de Camelot a la recerca del Sant Grial”, va sentenciar el líder de terceravia. Espot també va reiterar la resposta insistint que els informes encara no poden existir com a tals degut a les “incògnites existents” que encara resten per negociar en matèria de lliure circulació de persones, serveis o capitals.

Intentant allunyar-se dels posicionaments ja coneguts de tots els partits i després dels obligats elogis a la gestió del Govern i de la majoria, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va demanar ahir deixar de “mirar enrere” i “passar pàgina de la pandèmia” per centrar-se en “allò que demanen els ciutadans”. Va posar com a exemple la llei d’igualtat que s’ha d’aprovar en breu o la de la família, que ha d’aportar canvis importants, com ara la immediatesa per aconseguir el divorci per evidenciar la feina que s’està fent també més enllà de la gestió de la crisi de la Covid.

Totes les intervencions, també la del PS, que proposava apostar per la transició ecològica per crear 3.500 llocs de treball en una dècada, s’hauran de materialitzar avui en propostes concretes que seran votades per la Cambra. Se’ns dubte, però, el focus mediàtic seguirà més centrat en les conseqüències del plagi que en el discurs polític.

tracking