Revés del TC a la demanda sobre les guàrdies dels inspectors de treball

La seu del Tribunal Constitucional.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional ha tombat el recurs d’empara dels inspectors de treball, el darrer moviment del col·lectiu en un litigi que va arrencar quan el Govern va modificar els sistemes de compensació i va establir una remuneració diferent i més elevada per les guàrdies forenses. Els inspectors reclamaven al recurs d’empara, com havien fet prèviament a la jurisdicció ordinària, la mateixa remuneració que els forenses al·legant una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció. Però la decisió dels magistrats avala la de la sala civil del Tribunal Superior de l’abril passat i la de la Batllia, que havien rebutjat la demanda.

La reclamació dels inspectors es basava en el fet que la seva funció és la d’investigar “els accidents de treball que es puguin produir en el territori nacional, mitjançant un sistema de guàrdia localitzable que s’ha d’assegurar obligatòriament tots els dies de l’any de forma continuada”, i que, per tant, havien de ser homologables als forenses perquè “en les dues situacions han d’estar disponibles de la mateixa manera”.

Els recurrents al·legaven la vulneració del dret a la jurisdicció per la justificació que han fet els tribunals sobre la remuneració diferent, assegurant que “no existeix cap element diferencial que justifiqui de forma objectiva i raonable un tractament retributiu distint d’un fet idèntic (estar disponible fora d’horari laboral i en dies festius)”.

El Constitucional, però, resol que no hi ha vulneració de drets. Els magistrats al·leguen que tots dos col·lectius “no són equiparables, ja que els metges forenses disposen d’un nombre menor d’efectius i tenen una quantitat superior d’actuacions fora de la jornada ordinària, de manera que la seva situació de disponibilitat és més onerosa”. I en segon lloc estimen que la nova retribució de la “guàrdia forense” és per un sistema de forfet que és incompatible amb qualsevol altra compensació, “la qual cosa suposa una circumstància diferencial respecte de la situació dels agents”. La sentència resol que el reglament de compensacions “s’ajusta al bloc de la constitucionalitat i de la legalitat”.

Al recurs presentat per cinc inspectors de treball es van afegir el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General i el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia, en considerar també que es tractava d’una discriminació entre treballadors públics.

tracking