Govern limita a vuit euros el preu de venda del test ràpid

Els usuaris de la botiga solidària es redueixen a un centenar

Un sanitari mostrant un test ràpid d'antígens.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu màxim dels tests ràpids d'antígens que es poden adquirir a les farmàcies es limitarà a partir d’ara a vuit euros. Així ho va fixar Govern en un nou decret a proposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

El document, que estableix les condicions per a la venda de tests ràpids d’antígens a les farmàcies, indica, per altra banda, que a partir d’aquest moment ja no cal limitar la dispensació d’aquests tests ràpids únicament a residents i treballadors. En aquesta línia, també s’elimina la necessitat de registrar cada dispensació. Govern ha pres aquesta decisió perquè considera que ja no existeixen problemes d’aprovisionament d’aquestes proves. De fet, la venda dels tests –on es marcava que el benefici màxim per a les farmàcies havia de ser del 30% respecte al preu d’adquisició– estava limitada a aquests sectors de població des del desembre, moment en què es va aprovar el reglament que permetia la venda d’aquest tipus de test ràpid a les farmàcies per tal de facilitar-ne l’accés a la gent. Ara, transcorreguts diversos mesos, el ministeri de Salut fa un pas endavant perquè considera que realment ha esdevingut una eina molt útil per facilitar l’autodiagnosi de la Covid-19 i disminuir la transmissió del virus.

Pel que fa als establiments de compra, les farmàcies segueixen sent l’únic punt de venda autoritzat de les proves, que han d’estar degudament homologades amb la marca CE o equivalent i han de presentar una sensibilitat igual o superior al 90% i una especificitat de com a mínim el 97%.

Bona adhesió a la vacunació

Des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat més de 100.000 dosis dels vaccins per lluitar contra la propagació del coronavirus. Ahir es va fer saber aquesta dada que es tradueix en el fet que un 72,2% de població vacunable –és a dir, gairebé tres de cada quatre persones majors de 16 anys– ja rebut la pauta completa. Concretament, el ministeri de Salut va informar que s’han administrat 100.896 vacunes. D’aquest total, 52.424 corresponen a primeres dosis, 48.375 a segones i 97 a terceres. Davant la notícia l’executiu valora molt positivament el nivell d’adhesió al pla de la població.

Quant a la resta de xifres referents a la pandèmia, el Govern va informar ahir que la taxa de reproducció continua mantenint-se estable prop d’1 i que, per tant, es manté la mitjana de casos setmanals així com la baixa pressió sanitària. En relació amb aquest tema, des que es va iniciar la pandèmia 15.108 persones han estat diagnosticades amb el virus i s’han registrat un total de 14.931 altes. Pel que fa al nombre de defuncions a causa del virus Covid-19, es manté des del 22 d’agost a 130.

Amb relació a la situació actual de la pandèmia al país ahir es registraven vuit nous positius, en un moment en què hi ha 15.108 afectats pel virus, dels quals 47 són casos actius, sis més que dimarts. Per altra banda, les dades confirmen que 14.931 persones s’han recuperat de la Covid. Salut va informar també que manté la classe de maternal de l’escola Àgora de la Massana amb tots els alumnes confinats i que hi ha una altra aula en vigilància passiva amb part dels escolars en aïllament. El tancament de l’aula massanenca es va produir dimarts quan es va detectar un positiu i es va decidir clausurar tots els alumnes perquè assisteixen al curs sense mascareta.

LA COMISSIÓ EUROPEA RECONEIX ELS CERTIFICATS ANDORRANS

Govern va informar que des d’ahir la Comissió Europea reconeix els certificats digitals Covid amb el codi QR xifrat amb la clau andorrana i els equipara als emesos per qualsevol dels estats membres. De la mateixa manera, el Principat també reconeix en les mateixes condicions els certificats emesos pels països de la Unió Europea, Albània, illes Fèroe, Israel, Mònaco, el Marroc i Panamà.

Fins ara els residents al Principat ja podien obtenir el certificat digital andorrà, però la clau que s’utilitzava per codificar el QR era la francesa. Així, gràcies a l’acord de col·laboració entre el Principat i França signada el mes de juliol, el certificat digital andorrà va poder implementar-se i utilitzar-se arreu des del mes de juliol.

A partir de les properes setmanes, doncs, els nous certificats digitals que es generin ja inclouran el codi QR xifrat amb la clau andorrana. Les persones que ja tenien el seu certificat –ja sigui en format paper o descarregat de l’aplicació AndorraSalut– no han de fer cap canvi perquè segueix sent vàlid.

El certificat digital Covid UE és una iniciativa internacional que va sorgir amb l’objectiu de facilitar la circulació lliure i segura dins de tot el territori que conforma la Unió Europea i l’espai Schengen durant la pandèmia. El document inclou dades d’identificació del ciutadà i la informació de la pauta de vacunació rebuda, si ha passat la malaltia els darrers sis mesos o bé si s’ha realitzat una prova diagnòstica –PCR o TMA– en les darreres 72 hores.

tracking