Acostament a Europa

Tardor clau per avançar amb la UE

Espot augura que durant els propers mesos hi haurà “avançaments substancials” en les negociacions de l’acord d’associació

El cap de Govern, Xavier Espot.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) es reprendran a la tardor amb un calendari de treball intens tant pel que fa al ritme com al contingut. Així ho va assegurar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, durant la inauguració de la 37a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor, que enguany té com a títol La Unió Europea: reptes i perspectives. “Confiem que a partir de la tardor hi haurà un avançament substancial en el ritme de les negociacions i en l’enverga­dura de les qüestions que negociarem”, va expressar Espot en declaracions als mitjans de comunicació.

Tot i que els timings també dependran de la delegació negociadora de la UE i, en part, de Mònaco i San Marino –els altres dos interlocutors que paral·lelament estan en negociacions per a l’acord d’associació–, Espot va mostrar-se optimista perquè aspectes cabdals, com ara la lliure circulació de persones, la lliure prestació de serveis o les prestacions socials es puguin abordar durant els propers mesos, coincidint amb la presidència de França al Consell d’Europa durant el primer semestre de l’any vinent.

“El control dels fluxos migratoris és un tema que preocupa molt la ciutadania i és absolutament essencial per a un país com el nostre”, va remarcar. A més, va reconèixer que el Govern haurà de donar “una resposta adequada” a totes les professions liberals que estan preocupades per la seva activitat econòmica. En matèria social, va sostenir que Andorra ha de ser capaç de fer veure a la comunitat europea “que tenim un estat del benestar molt desenvolupat”, malgrat que hi hagi “formalismes que difereixin de la majoria de països de la UE”, com és el cas del subsidi d’atur. “Nosaltres tenim una forma no contributiva, com és el cas de Luxemburg”, va afegir.

El referèndum, a l’horitzó

D’altra banda, del discurs del cap de Govern es va desprendre la voluntat de fer pedagogia i divulgació sobre els beneficis de l’acord d’associació pensant que a l’horitzó d’aquest procés de negociacions hi haurà un referèndum en el qual la ciutadania haurà de validar l’acord. “Quan parlem de la Unió Europea no ho hem de fer en clau negativa pensant que negociem per mantenir les nostres especificitats, sinó que negociem per extreure totes les oportunitats de l’acord. La raó principal és perquè és una oportunitat única per diversificar la nostra economia”, va manifestar Espot.

Enllaçant amb la temàtica de la conferència que el politòleg Pol Morillas va tractar ahir, titulada L’estat de la Unió Europea: crisi i reforma, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va destacar que la UE “és un projecte que s’ha anat reinventant des de la seva creació i ha obert un debat sobre el futur pilotat pels estats membres”, i va assenyalar que a Andorra “no es percep de manera marcada un moviment crític sobre la institució”.

Per la seva banda, Morillas va posar els focus en els “alts i baixos” de la UE. “És cert que en les darreres dècades està patint moltes crisis existencials que han afectat pilars fonamentals com l’euro, els refugiats, el Brexit o el coronavirus”, raó per la qual va admetre que és un exercici “sa” qüestionar-se el projecte d’integració a la UE. “Un andorrà es pot preguntar si ara és el millor moment per associar-se amb aquest soci que està en crisi, però no hem d’oblidar l’altra part de la història. Si l’alternativa és l’statu quo això significa renunciar a un mercat econòmic obert, pròsper i de creixement”, va cloure.

Per últim, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va subratllar els beneficis que comportarà l’acord per als programes de mobilitat europea.

EL CALENDARI DE LES CONFERÈNCIES

La segona jornada de la 37a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor continua avui a les 19.00 hores amb la conferència titulada La Unió Europea i els acords d’associació, que serà a càrrec de Claude Maerten, economista, excap de divisió del Servei Europeu per a l’Acció Exterior i excap negociador adjunt de la UE per a l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. El 4 d’octubre serà el torn del politòleg Robin Niblett, que parlarà de l’impacte del Brexit en el si de la Unió Europea. Les jornades conclouran el 9 de novembre amb la intervenció de la politòloga Federica Mogherini, que parlarà del futur de la Unió Europea en clau de les noves generacions.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat Landry Riba, abans de l'acte.

tracking